Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 62

Intestin - enciclopedia universala

Intestin:  Segment lung al tubului digestiv constituit din duoden, jejun, ileon, cec, colon si rect. Rolul intestinului este de a desavarsi digestia inceputa in cursul masticatiei si continuata in stomac. Peretele sau extern este constituit din doua straturi de musculatura neteda, unul cu fibre longitudinale, celalalt cu fibre transversale. Peretele sau intern, mucoasa, este acoperit cu epiteliu si poseda in profunzimea sa glanda care secreta sucurile digestive. In functie de rolurile lor diferite, se disting doua segmente principale ale intestinului: intestinul subtire si colonul. Intestinul subtire, lung de aproximativ 7 metri, cuprinde succesiv duodenul, jejunul si ilconul. Mucoasa intestinului subtire este tapisata cu vilozitati prin care se efectueaza aproape intreaga absorbtie a alimentelor. Colonul, sau intestinul gros, cu o lungime de aproximativ 1, 40 metri, este imbinat cu ileonul prin portiunea sa initiala, cecul. El are ca functie principala absorbtia de apa si de electroliti si concentrarea materiilor nedigestibile. Acumularea acestor materii (fecalele) in ultima parte a colonului, rectul, declanseaza nevoia de a defeca. Patologia intestinala cuprinde bolile infectioase, parazitare, inflamatorii (boala lui Crohn, rectocolita hemoragica), ocluziile, perforatiile, sindroamele de malabsorbtie, tumorile benigne si maligne, ulcerele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intifada - enciclopedia universala

Intifada:  Revolta palestinienilor din teritoriile ocupate de israelieni in Cisiordania si in fasia Gaza, izbucnita in 1987.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intoarcerea pentru completarea etichetelor - enciclopedia universala

Intoarcerea pentru completarea etichetelor:  Tehnica utilizata pentru generarea de cod intermediar intr-o singura parcurgere a arborelui sintactic sau de derivare. In absenta acestei tehnici pentru generarea codului intermediar sunt necesare doua parcurgeri ale arborelui de derivare sau sintactic datorita existentei unor referinte "inainte" la instructiuni care nu au fost inca generate, deci pentru care nu se cunosc inca etichetele sau adresele corespunzatoare. Conform acestei tehnici se lasa ne completate in instructiuni referintele care nu se pot rezolva si se construieste o lista a referintelor nerezolvate. In momentul in care se pot rezolva referintele, se face intoarcerea si completarea conform listei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intoxicatie - enciclopedia universala

Intoxicatie:  Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uncia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 80% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere (detergentii, apa de Javel solutie 5-10% de hipoclorit de sodiu), alcoolul, tutunul si stupefiantele, oxidul de carbon, plantele si ciupercile, precum si produsele utilizate de catre agricultori (ingrasaminte, fungicide, crbicide, insecticide, raticide). Intoxicatiile cronice sunt legate in mod deosebit de activitatile profesionale (mai ales in industrie) si de poluarea mediului. Gravitatea unei intoxicatii depinde de toxicitatea produsului in cauza, de modul de introducere in organism, de doza absorbita, de rezistenta organismului si de varsta subiectului. Adesea imprevizibila, ea justifica recurgerea sistematica la interventia medicului. Mortalitatea rezultata in urma intoxicatiilor este actualmente mai mica de 1% la adulti si de 0. 5% la copil. Acestea depind de toxicul sau de toxicele in cauza. Tinand cont de varietatea acestora, aproape toate functiile si toate organele pot fi afectate. Totusi, in caz de intoxicatie acuta, o preocupare comuna este aceea de a decela semnele unui risc vital imediat; insuficienta respiratorie (jena resimtita de catre victima, miscari toracice prea ample sau prea slabe, prea rapide sau prea lente), insuficienta circulatorie (stare de soc cu rau, paloare, agitatie), puls slab sau prea rapid, scaderea presiunii arteriale), convulsii (contractii musculare generalizate care antreneaza o redoare sau secuse), coma (victima, inconstienta, nu se mai misca, nu vorbeste, nu raspunde la intrebari). Dupa ce au fost prevenite serviciile medicale (centrul local antiotravire), cei din jur trebuie sa se abtina de la orice fel de interventie, indeosebi; sa nu miste victima, sa nu o faca sa bea (inclusiv lapte), sa nu o faca sa vomite. Medicul sosit efectueaza un numar de gesturi si de verificari, atat la fata locului apoi, daca este nevoie, si la spital. Medicamentele nu trebuie sa fie tinute la indemana copiilor. In caz de intoxicatie voluntara, este recomandata consultarea unui psihiatru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct