´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 63

Intrebari si raspunsuri - enciclopedia universala

Intrebari si raspunsuri:  carte populara de origine bizantina. Este un dialog pe marginea unor subiecte religioase apocrife, unele sugerand influente bogomilice. Atestarea originalului dateaza din secolul al XI-lea, la Muntele Athos. La noi a intrat prin filiera slava, fiind atestata la 1748.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intrerupere voluntara a sarcinii - enciclopedia universala

Intrerupere voluntara a sarcinii:  Avort provocat chiar la inceputul sarcinii pentru motive nu exclusiv medicale. Un avort din motive medicale poarta denumirea de avort terapeutic. Intreruperea voluntara a sarcinii, sau IVS, este supusa unei legislatii care difera dupa tara. Ea este, in general, autorizata, dar intr-un cadru precis (varsta sarcinii, motive justificate). Aceasta variaza dupa anumite date cum ar fi varsta sarcinii, varsta femeii si anumiti factori (fumatul, de exemplu). Inainte de 49 zile de amenoree, este eficace tratamentul medical (asocierea de RU 486, sau mifepriston, si prostaglandine). Acest tratament este exclus pentru marile fumatoare trecute de 37 ani, din cauza riscurilor cardiovasculare legate de prostaglandine. Aspiratia endouterina (metoda lui Karman), practicabila in acest stadiu, este mai curand rezervata sarcinilor mai avansate. Intre a 49-a si a 84-a zi de amenoree, aspiratia endouterina, efectuata sub anestezie locala sau generala, este cea indicata. O data colul uterin dilatat printr-o metoda mecanica (aplicarea de bujii sau de laminarii) sau medicamentoasa (RU 486), un catater, ale carui dimensiuni variaza dupa stadiul sarcinii, este introdus prin canalul cervical in cavitatea uterina. El este legat cu o pompa de vid care permite aspirarea continutului uterin. Un chiuretaj permite sa se asigure in continuare curatarea uterului. Interventia, nedureroasa, dureaza 3-5 minute, iar pacienta poate parasi spitalul in aceeasi zi. Dincolo de a 84-a zi de amenoree, o intrerupere voluntara a sarcinii nu mai este autorizata in majoritatea tarilor. Dupa o intrerupere voluntara a sarcinii, este normala o sangerare minima timp de cateva zile, cu o recrudescenta trecatoare in cea de a 3-a zi, dar nu trebuie sa existe nici pierderi vaginale anormale, nici varsaturi, nici febra, iar durerea abdominala trebuie sa se atenueze treptat. Odihna, evitarea eforturilor fizice intense asigura restabilirea pacientei in vreo zece zile. Nu este recomandabil sa se faca bai si sa se utilizeze tampoane vaginale pentru a absorbi sangerarea. Dupa 8-15 zile de la intreruperea voluntara a sarcinii, este recomandata o consultatie la centrul unde aceasta a fost practicata. Riscurile de mortalitate pentru acest tip de interventie sunt infime, evaluate cam la 1 caz Ia 100 000 intreruperi de sarcina. Rasunetul unei intreruperi voluntare a cursului sarcinii, minim pe plan fizic, este uneori important pe plan psihologic in pofida precocitatii interventiei si a caracterului deliberat al deciziei. Unele femei au nevoie de cateva saptamani, chiar luni pentru a se reface psihic; uneori este util un ajutor psihologic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intriga - enciclopedia universala

Intriga:  Este acel moment al subiectului unei opere epice sau dramatice innodarea firelor actiunii, acele fire care se vor deznoda in final. Intriga fixeaza datele actiunii si prefigureaza evolutia ei. Intrigile destinului sunt: intriga melodramatica in care un sir de nenorociri nemeritate se abate asupra unui erou simpatic cititorului, dar a carui slabiciune duce la nenorociri provocand mila cititorului. Intriga sentimentala este construita invers: eroul simpatic si uneori slab iese invingator dintr-o serie de nenorociri. Intriga tragica are un erou simpatic care determina, intr-o oarecare masura, nenorocirile abatute asupra lui si care isi descopera tarziu propria responsabilitate. Intriga apologetica are un erou puternic, care trece printr-o serie de obstacole pe care le depaseste pana la sfarsit, ceea ce starneste admiratia si respectul cititorului. Intriga sanctiunii are un erou ale carui calitati satanice pot provoca admiratia cititorului, dar nu si simpatia; istoria acestui erou se incheie cu esecul, cu infrangerea. Intriga cinica consacra triumful unui personaj rau, in locul sanctiunii finale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Introducere de date - enciclopedia universala

Introducere de date:  Una din operatiile frecvente ce se executa asupra unei baze de date, si care consta in adaugarea de noi informatii. Introducerea datelor necesita pe de o parte existenta unor formulare de introducere a datelor (proiectate cu grija pentru a corespunde modelului mental pe care utilizatorul il are in privinta aplicatiei), iar pe de alta parte implica verificarea cat mai buna a corectitudinii datelor introduse si a consistentei cu informatiile deja stocate in baza de date.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»