Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 66

Iod - enciclopedia universala

Iod:  Element chimic necesar sintezei de hormoni de catre glanda tiroida si care arc, de altfel, diverse utilizari in medicina, indeosebi ca antiseptic. Organismul obtine iodull de care are nevoie in forma de saruri minerale (ioduri) din alimente (apa, vietati din mare, sare). Carentele in iod se mai observa in unele regiuni muntoase indepartate de mare. Ele se traduc printr-o gusa (cresterea in volum a tiroidei), chiar o hipotiroidie (activitate redusa a tiroidei) cu un risc de intarziere mintala la copil. Iodul pentru uz extern este reprezentat, in principal, de polividonul iodat in solutie, pomada, ovule ginecologice si prin solutia alcoolica farmaceutica (denumita impropriu tinctura de iod), care este mai iritanta si se conserva mai putin bine. Activ impotriva bacteriilor si ciupercilor, iodul este indicat pentru dezinfectia materialului medical, antisepsia plagilor cutanate sau a pielii inainte de injectie, tratamentul inflamatiilor si infectiilor mucoaselor. Contraindicatiile sale sunt varsta mica (sugar), sarcina si asocierea cu antisepticele mercurice (mercurobutol). Efectele nedorite ale iodului sunt alergiile, o coloratie anormala a pielii (galben, brun, aspect murdar) si un efect caustic. Aplicatiile prea intinse si prea repetate provoaca o hipotiroidie. Iodul pentru uz intern este intrebuintat in radiologie sub forma de produse de contrast iodate, pentru a face unele structuri, precum caile urinare, opace la radiatiile X.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iodida - enciclopedia universala

Iodida:  Reactie cutanata de alergie la iod. Iodidele au drept cauza luarea de medicamente care contin iod sau sunt prilejuite de examenele radiologice, prin injectarea produselor de contrast iodate, opace la razele X

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iohimbina - enciclopedia universala

Iohimbina:  Medicament vasodilatator. Iohimbina face parte din simpatolitice (substante care inhiba actiunea sistemului nervos simpatic). Ea actioneaza fixandu-sc pe receptorii alfa-adrenergici ai celulelor organismului si impiedica eliberarea andrenalinei. Ea poseda efecte vasodilatatoare periferice, mai ales asupra arterelor cutanate, renale, intestinale si genitale (corpii cavernosi ai penisului). Administrata pe cale orala, iohimbina este indicata in tratamentul impotentei masculine si in cel al hipotensiunii ortostatice (ameteli la ridicare si in pozitie verticala), in particular al hipotensiunii induse de antidepresive. Ea este contraindicata in caz de insuficienta hepatica sau renala severe. Acestea sunt rare si nu apar decat la doze ridicate: nervozitate, insomnii, migrene, vertije, tremuraturi, tulburari digestive (greturi, vome, diaree), indeosebi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ion - enciclopedia universala

Ion:  Atom sau molecula purtand o sarcina electrica. Ionii se impart in cationi. care poarta una sau mai multe sarcini pozitive corespunzand fiecare pierderii unui electron, si in anioni, care poarta una sau mai multe sarcini negative corespunzand fiecare capturarii unui electron.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct