´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 68

Ionescu, Radu - enciclopedia universala

Ionescu, Radu:  (n. 1834, Bucuresti - d. 24 decembrie 1872, Bucuresti; nume la nastere: Raducanu Ivancescu) - critic literar. A studiat Literele si Filosofia la Paris, fara a termina. A fost redactor la Romanul lui C. A. Rosetti si a condus Constiinta nationala". A fost director in Ministerul Cultelor, atasat al tarii la Belgrad. A fost un hegelian care a teoretizat pe marginea criticii literare: Principiile literare, 1861. A scris de asemenea versuri: Canturi intime, 1854; Oda la Romania, 1859, eseuri: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza si unirea completa a Principatelor, 1861.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ionescu-Gion, George I. - enciclopedia universala

Ionescu-Gion, George I.:  (n. 14 octombrie 1857, Pitesti - d. 29 iunie 1904, Bucuresti) publicist, istoric, membru corespondent al Academiei (1889) . A studiat la Colegiul I. C. Bratianu din Pitesti sio Sf. Sava din Bucuresti, a facut Literele si Filosofia in Franta si Belgia. Adept al directiei enciclopediste a lui B. P. Hasdeu, n-a fost in relatii bune cu directia Junimii. A tinut conferinte de popularizare a culturi la Ateneul Roman. In bune relatii cu arhitectul Ion Mincu, acesta i-a construit casa din Bucuresti. Lucrari: Ludovic XIV si Constantin Brancoveanu, 1884; Manual de poetica romana, 1888; Din istoria fanariotilor, 1891; Incercare asupra istoriei stiintelor in trecutul tarilor romane, 1894; Istoria Bucurescilor, 1899, document de referinta pana astazi; Din istoria Basarabilor, 1903.. A scris despre viata siopera Dorei d'Istria in Romania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ionescu-Rion, Raicu - enciclopedia universala

Ionescu-Rion, Raicu:  (n. 24 august 1872 Balasesti, Galati - d. 19 aprilie 1895, Targoviste; nume la nastere Raicu Ionescu) - critic literar. Origine taraneasca. Socialist. Apropiat de G. Ibraileanu. A absolvit Literele si Filosofia la Iasi. A fost profesor la Targoviste. Adept al pozitivismului, darwinismului, marxismului. A lasat Scrieri literare, 1895, publicate postum de G. Ibraileanu si Sofia Nadejde.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ionian - enciclopedia universala

Ionian:  Unul din cele patru mari triburi din Grecia antica, care, la inceputul mileniului II i.Hr., a patruns in Elada. Alungati de invazia dorienilor, s-au stabilit in insulele din Marea Egee si pe tarmul apusean al Asiei Mici. Au infiintat multe colonii pe tarmul Marii Negre, printre care si Tomis (Constanta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»