´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 69

Ionic - enciclopedia universala

Ionic:  Ordin de arhitectura aparut in coloniile grecesti din Asia Mica. Se caracterizeaza prin proportiile grandioase, decoratia bogata, coloana zvelta a carei fus era prevazut cu caneluri, capitelul decorat cu volute duble si prin friza care prezinta o banda continua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ionoforeza - enciclopedia universala

Ionoforeza:  Metoda terapeutica ce consta in a face sa patrunda substantele medicamentoase in piele sub actiunea unui curent electric. Exista doua indicatii principale ale ionoforezei: hiper-hidroza (excesul de transpiratie) si traumatismele, in mod deosebit in medicina sportiva (entorse, tendinite, contuzii, hematoame, accidente musculare). lonoforeza consta in badijonarea pielii cu o substanta ionizata in solutie apoasa (analgezic, antiinflamator etc.) inainte de a aplica un mic electrod. In cazul hiperhidrozei mainilor si picioarelor, se cufunda mainile si picioarele in bazine mici umplute cu apa si se trece prin ea un curent. Subiectul nu simte decat niste piscaturi mai mult sau mai putin dezagreabile. In prealabil el trebuie sa indeparteze obiectele metalice pe care le poarta, curentul electric putand provoca arsuri in contact cu ele; aceasta terapie este contraindicata pentru purtatorii de stimulatoare cardiace si de proteze metalice. Sedintele de ionoforeza dureaza intre 15 si 30 minute si se desfasoara intr-un centru specializat, la cabinetul medicului sau chiar la domiciliu. O cura necesita in medie 5 sau 6 sedinte urmate de un tratament de intretinere cu un ritm variabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ionograma - enciclopedia universala

Ionograma:  Lista a ionilor continuti intr-un lichid organic (sange, urina) si a concentratiilor lor exprimate in milimoli pe litru. O ionograma cuprinde dozarea ionilor pozitivi (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) si negativi (clor, bicarbonati, proteine, fosfati, sulfati, acizi organici) continuti in prele-vatul studiat. O ionograma urinara este prescrisa adesea in completarea unei ionograme sangvine pentru a preciza starea functiei renale si suprarenale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iordan, Iorgu - enciclopedia universala

Iordan, Iorgu:  (n. 29 septembrie 1888, Tecuci - d. 20 septembrie 1986, Bucuresti) - lingvist si filolog. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie si Dreptul la Iasi. S-a specializat la Bonn, Berlin si Paris. Profesor la Universitatile din Iasi si Bucuresti (unde a fost si rector) , director al Teatrului National din Iasi, director al Institutelor de Filologie din Iasi si de Lingvistica din Bucuresti, presedinte al Comisiei Nationale UNESCO, membru fondator si presedinte al Societatii romane de lingvistica romanica, membru al Academiei (1946) si presedinte al ei (1957-1966) , membru al Academiei Saxone deStiinte (Leipzig, 1958) , al Academiei Germane de Stiinte (Berlin, 1964) , al Academiei Austriece de Stiinte (1966, Viena) , al Academiei Bavareze de Stiinte (1968, Munchen) , al Institutului mexican de cultura (1969) , al Institutului de Studii catalane (1975, Barcelona) , Doctor Honoris Causa al mai multor universitatii. A scris peste 500 de lucrari de specialitate, cele mai cunoscute fiind: Gramatica limbii romane, 1937; Rum

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»