´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 74

Iredentism - enciclopedia universala

Iredentism:  Miscare politica de eliberare nationala a unor teritorii aflate sub stapanire straina. A aparut in Italia in sec. XIX si urmarea unirea teritoriilor locuite de populatii de origine italiana aflate sub dominatia Imperiului Austro-Ungar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

IRG - enciclopedia universala

IRG:  (Inter-Record Gap) - distanta dintre inregistrari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iridectomie - enciclopedia universala

Iridectomie:  Ablatie chirurgicala a unui fragment de iris. O iridectomie se practica in caz de glaucom cu unghi stramt cu scopul de a permite circulatia umorii apoase in ochi si de a evita astfel cresterea presiuni intraoculare prin acumularea de umoare in spatele irisului. O iridectomie este, de asemenea, indicata in caz de hernie a irisului sau dupa extractia cristalinului cu scopul de a evita riscul de blocare a pupilei de catre corpul vitros. O iridectomie antreneaza o usoara inflamatie infra-oculara tranzitorie. Partea incizata a irisului apare sub forma unei mici crestaturi negre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iridociclita - enciclopedia universala

Iridociclita:  Inflamatie oculara ce afecteaza irisul si corpul ciliar. O iridociclita este o afectiune relativ frecventa, acuta si cronica, atingand adesea ambii ochi si cu tendinta de a recidiva. Acestea sunt multiple si uneori dificil de determinat. O iridociclita survine adesea dupa o infectie bacteriana (sinuzita, abces dentar, infectie urinara, tuberculoza, sifilis, bruceloza etc.), virala (herpes, zona zoster indeosebi) sau parazitara (leptospiroza). O iridociclita se manifesta prin dureri oculare surde si moderate si printr-o scadere variabila, in general limitata, a acuitatii vizuale. Examenul constata o inrosire a ochiului. Acesta este concomitent cu cel al cauzei atunci cand ea a fost gasita, si cel al simptomului inflamator cu colire sau cu injectii subconjunctivale antiinflamatorii, cu colire midriatice care dilata pupila pentru a evita sine-chiile si, uneori, prin corticoterapie generala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 71 72 73

74

75 76 77 »
«

»