´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 75

Irisul - enciclopedia universala

Irisul:  Irisul este una dintre florile care aduc o pata de culoare gradinilor palide in aceasta perioada. Una dintre semnificatiile numelui sau este aceea de "curcubeu", referire la bogatia coloristica a florii, dar mai inseamna totodata "ochiul din cer". Genul Iris este format din aproximativ 200 specii fiind originar din regiunile nord temperate ale globului. Ruda cu frezia si gladiola, irisul are aceeasi forma de sabie a tijei. Florile mari, bogate, cu trei niveluri, au culori diferite, dintre care cea mai cunoscuta este albastru-mov, cu centrul de un galben intens. Habitatul irisilor este extrem de variat unele flori crescand in desert, unele in mlastini iar altele pe arii aflate la latitudini mari. Pentru plantarea florilor de iris alegeti o locatie care sa beneficieze de iluminare directa cel putin 6-8 ore pe zi si care sa permita circulatia curentilor de aer. Cerintele fata de sol sunt minime, insa este nevoie de pregatirea corespunzatoare a acestuia. Lucrarile de pregatire constau in afanarea solului in profunzime si adaugarea unui strat de ingrasamant organic. Acestea vor trebui incepute cu circa doua saptamani inainte de plantarea rizomilor de iris. In privinta udarii, este important retinut ca rizomii care nu au inceput inca sa se dezvolte vor fi udati de 3-4 ori pe saptamana iar cei aflati in crestere de 2 ori pe saptamana. In tipul anotimpului rece udarea se va realiza doar odata pe saptamana. Simbolismul acestei flori cunoaste o varietate de sensuri fiind prezent in cadrul multor culturi din timpuri si arii geografice diferite. Inca din vechime irisul era sinonim cu misterul si cu lumea fascinanta a tainelor lumii. In prezent irisul mai este asociat originalitatii, datorita infatisarii aparte si numarului mare de culori pe care le poate purta. Este o floare regala, nobila, o floare a ideilor noi si nu in ultimul rand un mesager al dragostei eterne. Ca plante decorative, fiind inalti irisii trebuie asezati in vaze de mari dimensiuni, apa ajungand pana la jumatatea vasului. Trebuie sa stiti ca prefera apa destul de rece, schimbata la aproximativ doua zile. Daca in momentul cumpararii nu toti bobocii sunt deschisi, puteti forta inflorirea lor, despicand usor si cu grija frunzisoarele verzi care ii acopera.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Irita - enciclopedia universala

Irita:  Inflamatie a irisului. O irita survine rareori izolata. Ea se asociaza, in general, cu o afectare a corpului ciliar si atunci constituie o iridociclita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

IRMS - enciclopedia universala

IRMS:  (Information Retrieval and Management System) - sistem de gestiune si cautare a informatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

IRQ - enciclopedia universala

IRQ:  (Interrupt ReQuest lines) - linii de hardware prin care dispozitive ca: port input/output, tastatura, disk drive pot trimite semnale interrupt

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»