´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 79

Isterie - enciclopedia universala

Isterie:  Nevroza caracterizata prin conversia corporala a unui conflict psihic. Personalitatea isterica este foarte influentabila in pofida unei indiferente aparente; ea se refugiaza in imaginar (tendinta la teatralism, la mitomanie), sufera de insatisfactie sexuala si practica un joc ambiguu de seducere si de tinere la distanta. Crizele isterice - care survin adesea in public -pot lua forme foarte diverse: crize de nervi, pierderea constientei, paralizie, edem, tulburari circulatorii etc. Ele nu au o cauza organica: este vorba de un "limbaj corporal" prin care persoana isterica isi exprima conflictele inconstiente. Anxioliticele pot atenua tulburarile, dar, in principal, tratamentul consta in cura psihanalitica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Istoria lui Skinder Imparat - enciclopedia universala

Istoria lui Skinder Imparat:  roman popular de provenienta sud-dunareana, raspandit la noi in secolul al XVIII-lea, dintr-o versiune turca tradusa in greaca. Este vorba, la origini, de eroul albanez Skanderberg, iar motivul ilustrat este al prieteniei probate in imprejurari dramatice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Istoria poamelor - enciclopedia universala

Istoria poamelor:  carte populara care autohtonizeaza satira scrisa de Teodor Prodromos Poricologos, sec. al XII-lea. La noi a intrat prin filiera greceasca (o editie tiparita inainte de 1752, la Venetia) . Este atestata la 1781. Personajele sunt fructe si legume, care intruchipeaza rangurile si intamplarile unei Curti domnesti, cu picanterii care izvorasc din caracterul vegetal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Istoria Troadei - enciclopedia universala

Istoria Troadei:  carte populara care ilustreaza, intr-o alta versiune decat cea homerica, mitul troian. Originea este cretana si apartine unui participant la razboiul Troii, Dyctis. Este atestata la noi din 1689.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 76 77 78

79

80 81 82 »
«

»