´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera K - pagina 5

Keratolitic - enciclopedia universala

Keratolitic:  Se spune despre un medicament care dezlipeste si indeparteaza keratina de piele. Keratoliticele sunt indicate in afectiunile in care stratul comos al epidermului produce un exces de keratina (veruci, psoriazis, unele forme de acnee etc.). Ele sunt folosite mai ales in aplicatii locale (creme, solutii). Uneori, keratoliticele pot provoca alergii sau iritatii, mai ales daca se aplica din greseala pe ochi, pe mucoase sau pe leziuni unde pielea este deschisa (plaga, eczema acuta). Retinoidele sunt teratogene (la originea malformatiilor fatului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Keratomalacie - enciclopedia universala

Keratomalacie:  Moarte treptata a corneei provocata de o uscare extrema a conjunctivei si a corneei. Cauza frecventa a cecitatii in tarile unde se intalneste malnutritia, keratomalacia este legata de o carenta majora in vitamina A. Evolutia are loc in mai multi ani. Tratamentul este inainte de toate preventiv: administrarea de vitamina A.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Keratoza - enciclopedia universala

Keratoza:  Ingrosare localizata a stratului comos (stratul cel mai de suprafata al epidermului). Termenul keratoza desemneaza orice crestere a stratului comos, indiferent de natura sa (bataturi ale degetelor picioarelor, veruci etc.); in acest caz se mai vorbeste si de hiperkeratoza. Termenul keratoza se refera de asemenea si la boli precise, dintre care cele mai importante sunt keratozele pilare, senile si solare. Keratoza pilara afecteaza indeosebi adolescentul sub forma unor mici ridicaturi rosietice, aspre ca niste cruste pe maini si pe pulpe. Ea se trateaza prin aplicatii de medicamente keratolitice pe baza de uree sau de acid salicilic. Keratoza senila si keratoza solara (sau actinica) sunt leziuni precanceroase avand aspectul unor mici ridicaturi putin aspre, rozalii, cenusii sau maronii, care se intind formand un corn cutanat. Forma solara se dezvolta la subiectii mai tineri expusi ani de zile unor insoriri puternice. Tratamentul consta in distrugerea prin frig (crioterapie), prin curent electric (electrocoagulare) sau cu laser cu dioxid de carbon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Kerion - enciclopedia universala

Kerion:  Infectie supurata a pielii capului provocata de o ciuperca microscopica. Kerionul este o forma de chelbe. El apare ca un placard rotunjit, gros si tare, cu suprafata cu cruste, perforata de orificii foliculare prin care ies puroiul si sangele; firele de par parazitate se desprind cu usurinta de pielea capului. Tratamentul este bazat pe aplicatii locale si pe administrarea pe cale orala a unor antifungice (medicamente contra ciupercilor), precum grizeofulvina si ketoconazolul. Dupa tratament, in locul parului cazut, dupa sase luni pana la un an, creste alt par. Afectiunea poate lasa cicatrice si un par rarefiat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»