´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera K - pagina 8

Kineziterapie respiratorie - enciclopedia universala

Kineziterapie respiratorie:  Totalitate a tehnicilor de kineziterapie care vizeaza mentinerea unei capacitati respiratorii corecte la bolnavii suferind de o afectiune bronhopulmonara (bronsita cronica) sau pleurala (pleurezie), de o fractura a coastelor sau care au suferit o interventie chirurgicala. Tehnicile de eliberare vizeaza impiedicarea acumularii de secretii in bronhii. "Clapping"-ul, zdruncinarea custii toracice care este lovita cu platul palmei, cauta sa desprinda secretiile de peretii bronsici inaintea manevrelor de expectoratie. Expectoratia dirijata consta in provocarea scuiparii dupa o expiratie rapida si viguroasa mai curand decat prin tuse. Drenajul postural consta in alungirea bolnavului pe un pat intr-o pozitie care, sub actiunea gravitatii, usureaza drenajul secretiilor spre trahee, ele fiind apoi eliminate prin tuse. Tehnicile de gimnastica respiratorie constau in ameliorarea ventilatiei (succesiunea inspiratiilor si expiratiilor) subiectului invatandu-l sa realizeze miscari toracice corecte (respiratie ampla si lenta) si coordonarea lor cu miscarile abdominale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Kinkajuul - enciclopedia universala

Kinkajuul:  este un animal mic denumit deseori micul urs. In realitate, nu este un urs, ci o ruda a sobolanului. Se deosebeste de un urs prin talia lui mica, asemanatoare cu cea a unei pisici, si prin lungimea cozii. Aceasta coada este prehensila: asta inseamna ca el o poate folosi pentru a se agata de ramuri. De altfel, kinkajuul isi petrece majoritatea timpului in arbori si nu coboara decat foarte rar. Are o limba lunga (atinge 13 cm) care ii permite sa linga nectarul florilor ce au corola adanca. El joaca un rol important in inmultirea plantelor, deoarece, atunci cand se hraneste cu nectarul florilor, pe perii de pe cap se lipeste polen. Transportandu-l de la o floare la alta (aceasta se numeste polenizare), el inlesneste fecundarea acestor flori. Mananca si fructe, insecte, oua de pasari si broaste. Este de asemenea foarte avid de miere, fiind, din aceasta cauza, unul dintre principalii inamici ai albinelor salbatice. Dusmanii kinkajuului sunt pisica marguai, jaguarul si vulpea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

KIPS - enciclopedia universala

KIPS:  (Knowledge Information Processing) - procesarea cunostintelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Kiritescu, Alexandru - enciclopedia universala

Kiritescu, Alexandru:  (n. 28 martie 1888, Pitesti - d. 9 aprilie 1961, Bucuresti) - dramaturg. A absolvit Dreptul la Bucuresti si a debutat cu piesa Invinsii, jucata in 1914. A devenit cunoscut cu trilogia burgheza: Marcel & Marcel sau Anisoara si ispita 1929; Gaitele sau Cuibul cu viespi, 1929-1930; Florentina, 1931. A mai lasat otrilogie a Renasterii: Borgia, 1936; Nunta din Perugia, 1947; Michelangelo, 1948 si comedii: Lacustele, 1943; Dictatorul, 1945. Piesele au fost stranse in volum sub titlul Teatru, 1956, Premiul Academiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»