´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera K - pagina 9

Kiss Jeno - enciclopedia universala

Kiss Jeno:  (n. 13 septembrie 1912, Mociu, jud. Cluj - d. decembrie 1995, Cluj) poet. A studiat la Cluj. Scrie o poezie vitalista, impregnata de sentimentul apartenentei la lumea rurala: Uti rapzodia (Cantece de drumetie) , 1954, Premiul de Stat; Culori de foc, 1956, Stele, stele..., 1964 (cuprinde si traduceri din Eminescu, Cosbuc, A.E. Baconski s.a.) . A tradus in maghiara din Vasile Alecsandri, George Bacovia, Mihai Beniuc, Lucian Blaga, Ion Creanga s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Klebsiella - enciclopedia universala

Klebsiella:  Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor. Specia cel mai frecvent izolata la om, Klebsiella pneumoniae, sau bacilul lui Friedlander, este responsabila de pneumonii la subiectii fragilizati (diabet, alcoolism, varsta inaintata). In plus, in ultimii ani, aceasta bacterie s-a dovedit a fi gazda privilegiata a unor plasmide (elemente genetice formate dintr-un fragment de ADN Independent de cromozom), ceea ce ii confera rezistenta la diferite antibiotice ca cefalosporinele din generatia a treia si aminozidele cele mai recente. Din acest motiv, Klebsiella pneumoniae constituie un germene multirezistent de la care plecand iau nastere epidemii infectioase (infectii urinare, pulmonare sau septicemii) dobandite in mediu spitalicesc (infectii zise nozocomiale), in serviciile cu risc (reanimare, chirurgie, internare indelungata etc.). Un tratament cu antibiotice selectionate in functie de antibiograma si o intarire a masurilor de igiena permitand stavilirea acestor epidemii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Knautia macedonica - enciclopedia universala

Knautia macedonica:  Planta perena erbacee, toleranta la seceta. Florile sunt de un rosu inchis si infloreste pe toata perioada verii. Florile sunt atractive pentru fluturi, se inmulteste de la an la an prin autoinsamantare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Koala - enciclopedia universala

Koala:  seamana cu o jucarie mare din plus gri, foarte draguta. Este un animal pasnic si calm, care doarme in medie 18 ore pe zi. In limba bastinasilor din Australia, koala inseamna animalul care nu bea. Koala este un excelent catarator si poate ramane in copaci mai multi ani, fara sa coboare. Se hraneste numai cu frunze de eucalipt (mananca uneori pana la 1 kg pe zi), atat de multe incat miroase si el a eucalipt. Daca ai inchide ochii si i-ai simti mirosul, ai putea aproape sa-l confunzi cu o pastila pentru dureri de gat! Koala este un marsupial ca si cangurul. Puiul de koala ramane in punga abdominala a mamei timp de 6 luni. Dupa aceea, mama il poarta in spate inca un an. La inceputul secolului al 20-lea, koala era vanat pentru blana lui gri-argintie. Acum este o specie protejata, dar inca amenintata cu disparitia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»