Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 10

Lapte pentru sugar - enciclopedia universala

Lapte pentru sugar:  Aliment lactat dietetic utilizat pentru inlocuirea laptelui matern in primul an de viata al copilului. Se pot deosebi alimentele lactate dietetice pentru varsta intaia, utilizabile de la nastere pana la varsta de 4 luni si alimentele dietetice pentru varsta a 2-a, destinate sugarilor mai mari de 4 luni. Primele cuprind lapte adaptat ori modificat sau lapte matermzat, diferentele dintre diferitele tipuri de lapte tinand, in principal, de natura si raportul de proteine unele fata de altele si de continutul in glucide: cel putin 70% lactoza pentru laptele adaptat si 100% pentru laptele maternizat. Compozitia laptelui pentru sugar, fabricat plecand de la laptele de vaca, tinde sa fie cat mai aproape posibil de cea a laptelui matern si sa se adapteze fiziologiei sugarului. Aceste produse, reglementate strict, au diferite variante in ce priveste compozitia lor, dar se caracterizeaza toate, in comparatie cu laptele de vaca, printr-o micsorare a continutului in proteine si printr-o modificare a naturii lor, o modificare a naturii acizilor grasi care compun lipidele, o modificare a continutului in minerale (in particular, micsorarea cantitatii de sodiu si adaugarea de fier in laptele pentru varsta a 2-a) si o adaugare de vitamina D. Unele tipuri de lapte prezinta o modificare a naturii glucidelor lor. Continutul lor in oligoelemente si in vitamine (cu exceptia cazului particular al vitaminei D) este, cel putin egal cu cel al laptelui de femeie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lari, Leonida - enciclopedia universala

Lari, Leonida:  (n. 26 octombrie 1949, Bursuceni, jud. Balti, Republica Moldova) - poeta. A absolvit Filologia la Universitatea de Stat a Moldovei, a fost redactor de editura si apoi la revista Literatura si arta. Deputat al poporului (1989) , mutata in Romania (1992) , deputat PRM in Parlamentul Romaniei (din 1992) . Poezie mesianica si patetica: Piata Diolei, 1974; Marele vant, 1980; Mitul trandafirului, 1985; Scoica solara, 1987; Dulcele foc, 1991, Premiul Academiei Romane; Anul 1989, 1990; Lira si paianjen, 1992; Al noualea val, 1993; Epifanii, 1994; Scrisori de pe strada Maica Domnului, 1995; Aldebaran, 1996.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laringe - enciclopedia universala

Laringe:  Organ al fonatici, situat in gat, intre faringe si trahee. La exterior, laringele este un fel de cilindru gol in interior, situat in fata hipofaringelui (partea inferioara a faringelui), legat de organele vecine prin muschi. Unsprezece cartilagii, din care cele mai importante sunt in numar de cinci, ii confera forma si rigiditatea sa. Cartilajul tiroid este cel mai voluminos dintre ele. El este format din doua lame simetrice, fiecare fiind in forma de patrulater, care se unesc in fata, desenand un unghi proeminent vizibil sub piele si denumit in mod obisnuit marul lui Adam. Epiglota sau cartilajul epiglotic este o lamela de cartilaj elastic aproape vertical, situat deasupra cartilajului tiroid, in spatele limbii. Cartilajul cricoid are forma unui inel cu montura, mai stramt in fata si mai lat in spate. Aritenoidele sunt doua cartilaje mobile asezate pe cartilajul cricoid, una la dreapta, alta la stanga, sub forma unei mici mase triunghiulare. Pe ele se prind, in spate, cele doua cute ale corzilor vocale, care fac astfel parte integranta din laringe. La interior, laringele cuprinde trei parti sau etaje. Etajul superior sau supraglotic se afla la inaltimea epiglotei, iar cavitatea sa se numeste vestibulul laringelui. Etajul mediu se situeaza la nivelul glotei (cavitatea dintre corzile vocale). Etajul inferior este partea subglotica. Atunci cand se emite un sunet, aerul expirat prin trahee face sa vibreze coardele vocale, producand un sunet laringean: cavitatile de rezonanta ale nasului si faringelui asigurand modularea. In deglutitie, cele doua corzi vocale se inchid, epiglota se pliaza in spate pentru a inchide accesul la trahee cu scopul ca hrana sa treaca din cavitatea bucala in esofag fara a patrunde in caile pulmonare. In respiratie, corzile vocale se departeaza si cartilajul epiglotic se ridica, permitand trecerea aerului inspirat in bronhii si a aerului expirat spre faringe, apoi spre fosele nazale sau cavitatea bucala. Miscarile laringelui sunt asigurate de catre muschi, comandati de catre nervul laringean inferior, sau nervul recurent. Sensibilitatea sa este asigurata de catre nervul laringean superior. Afectiunile laringelui sunt frecvente. In general, aceste semne sunt o raguseala, caracteristica tulburarilor functionale ale corzilor vocale, dureri, o jena respiratorie, o tuse. Laringele poate fi sediul bolilor infectioase sau virale (faringita, indeosebi), paralizii (fie prin boala neurologica, fie prin compresie a nervilor printr-o tumora) sau al bolilor cronice. Bolile cronice cele mai frecvente sunt cele cauzate de tumori. Acestea pot fi benigne (polipi, chisti, noduli dezvoltati pe corzile vocale etc.) sau maligne (cancer al laringelui).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laringectomia partiala - enciclopedia universala

Laringectomia partiala:  Aceasta operatie chirurgicala consta in indepartarea portiunii bolnave a unui laringe atins partial. Aceasta interventie este practicata atunci cand cancerul a fost diagnosticat precoce, sau atunci cand cl ramane limitat, si permite pastrarea laringelui. Deschiderea este tot atat de mare ca si pentru laringectomia totala. Dupa marimea partii de laringe indepartata si dupa locul de amplasare a cancerului, poate si ramana sau nu o adancitura dedesubtul cicatricii. Pacientul se alimenteaza normal. Dupa o lunga reeducare, pacientul poate respira pe caile naturale. El vorbeste cu tulburari de fonatie mai mult sau mai putin importante, dar isi pastreaza partial vocea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct