´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 11

Laringectomie - enciclopedia universala

Laringectomie:  Ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii laringelui. O laringectomie este indicata mai ales in cancerul laringelui sau al hipofaringelui (partea inferioara a farin-gclui, in spatele laringelui). Laringectomia totala. Aceasta operatie chirurgicala consta in indepartarea laringelui in intregime. Operatia este practicata atunci cand cancerul sc afla intr-un stadiu avansat. Fonatia devine posibila multumita unei reeducari, dar vocea nu-si gaseste in intregime calitatile ei anterioare: ea este diferita, de origine esofagiana. Canulele vorbitoare pot, de asemenea, sa ajute pacientul: aceste proteze interne sunt puse in timpul interventiei sau ulterior acesteia; ele permit controlul aerului provenind din plamani si, in consecinta, pacientul sa aiba o voce de o sonoritate mai apropiata de cea normala comparativ cu vocea esofagiana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laringita - enciclopedia universala

Laringita:  Inflamatie a laringelui. Laringita acuta. Este o inflamatie si o ingustare a cailor aeriene foarte frecventa la copilul mai mic de 5 ani, la care poate antrena o jena respiratorie, chiar o asfixie prin Obstructie. Boala este mai putin grava la adult, caile aeriene fiind prea largi pentru a putea fi obstruate. Se deosebesc laringita subglotica, cea mai frecventa, si epiglotita. Laringita subglotica este o inflamatie a regiunii corzilor vocale. Ea este de origine virala, aparand in general cu ocazia unei rinofaringite (asociere dintre o rinita si o inflamatie a faringelui). Copilul respira zgomotos, inspiratia ti face rau. El are o tuse aspra, ca un latrat si o voce ragusita. Cele mai multe cazuri sunt benigne si se vindeca rapid, tn schimb, orice jena respiratorie a copilului constituie o ugenta medicala. Daca jena respiratorie persista, copilul trebuie spitalizat. Epiglotita este o inflamatie care se situeaza deasupra glotei. De origine bacteriana, ea nu este mai grava decat precedenta. Copilul nu ajunge sa-si mai inghita saliva si ii curg balele. Febra sa e. ste ridicata. Jena respiratorie este intensa: ea obliga copilul sa ia o pozitie particulara, aplecat in fata, care trebuie pastrata, deoarece exista un risc de stop respirator daca bolnavul este lungit. Transportarea la spital trebuie sa fie imediata si asigurata de un specialist in reanimare. Laringita cronica. Aceasta este o inflamatie a mucoasei laringelui, foarte frecventa la adult. O laringita cronica se declara in urma unui surmenaj al vocii (adesea profesional: cantareti, profesori etc.), a unei infectii locale (angina, infectie dentara, rinofaringita, sinuzita etc.) dar, cel mai frecvent, ea este legata de o intoxicatie cu tutun. Unele dintre aceste laringite sunt stari precanceroase. O laringita cronica se manifesta printr-o voce ragusita, surda, prea ascutita sau prea grava, uneori taraganata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laringocel - enciclopedia universala

Laringocel:  Hernie a laringelui. Un laringocel poate fi consecutiv unei deformatii a peretelui laringean, proeminand fie in interiorul laringelui, fie in exteriorul acestuia, sub piele. El mai poate proveni dintr-o malformatie congenitala. Un laringocel nu genereaza nici durere, nici jena. Formele prea voluminoase pot fi operate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laringoscopie - enciclopedia universala

Laringoscopie:  Examen care permite vizualizarea laringelui. Laringoscopia este un examen practicat in caz de disfonie (modificare anormala a timbrului vocii: voce aspra, sparta etc.), de tulburari ale deglutitiei, de dureri ale faringelui sau de dificultati respiratorii. Exista doua tipuri de laringoscopie: laringoscopia indirecta si laringoscopia directa. Laringoscopia indirecta este tehnica cea mai simpla de vizualizare a laringelui. Ea se face in cursul unei consultatii la medic. Pacientul este asezat in sezut, medicul aflandu-se in fata lui si purtand o lampa de iluminare pe frunte. Pacientul deschide gura, iar medicul ii trage limba in fata. Apoi introduce o oglinda mica in fundul gurii si priveste baza limbii, faringele, epiglota, corzile vocale si primele inele ale traheei. Laringoscopia directa este o tehnica de vizualizare a laringelui mult mai complexa, sub anestezie generala. Un fibroscop, adica un tub continand un sistem optic si de iluminare, este introdus prin gura pana in laringe. Instrumentele miniaturizate de la extremitatea laringo-scopului sau o radiatie laser permit sa se realizeze imediat actele chirurgicale daca examenul releva necesitatea acestora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»