Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 13

Lascaux - enciclopedia universala

Lascaux:  Pestera in sud-vestul Franetei, descoperita in 1940, renumita pentru picturile rupestre care dateaza din Paleoliticul superior. Ansamblul pictural reprezinta animale (bovine, cabaline, cervide, feline) si scene de vanatoare executate cu virtuozitate artistica

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LASER - enciclopedia universala

LASER:  (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) -dispozitiv care utilizeaza anumite efecte de quantum pentru a produce o lumina coerenta in gama vizibila, infrarosu si ultravioleta. Lumina coerenta are o singura frecventa si o singura faza, in contrast cu lumina normala, necoerenta, care, chiar atunci cand pare sa aiba o singura culoare, consta din multe frecvente si o combinatie de faze intamplatoare. Lumina necoerenta poate fi asemuita cu o multime de oameni care merg la intamplare pe o strada, in timp ce lumina coerenta este ca un grup de soldati care inainteaza intr-o formatie omogena si in cadenta. Lumina laser se propaga mai bine decat lumina necoerenta deoarece are o divergenta foarte mica. Efectul laser poate fi obtinut in multe materiale diferite - gaz, lichid si solid. Primele lasere utilizau un cristal de rubin; multe lasere moderne comerciale folosesc un amestec de heliu si gaze de neon. Laserele se fabrica intr-o mare varietate de puteri de output. De exemplu, laserele de putere mica sunt folosite la comunicatiile prin fibre optice, la imprimantele laser si la masurarea distan-telor. Laserele de putere mare sunt folosite in chirurgie, foraje, armament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Laser medical - enciclopedia universala

Laser medical:  Aparat care produce un fascicul ingust de radiatie luminoasa coerenta spatial si temporal. Aplicatiile laserului sunt foarte diferite. In dermatologie, el serveste la distrugerea unor tumori cutanate si a petelor pigmentate. In gastroenterologie, laserul este utilizat pentru a pulveriza calculii canalului coledoc; pentru deschiderea unei treceri care sa restabileasca circuitul digestiv in tumorile evoluate ale esofagului si ale rectului; pentru a coagula vasele care sangereaza in interiorul tubului digestiv (ulceratii, angioame). In ginecologie, el este folosit mai ales pentru a distruge leziunile precanceroase ale colului uterin. In neurologie el permite distrugerea unor leziuni tumorale. In oftalmologie laserul este utilizat mai intai de toate in prevenirea dezlipirii de retina, pentru a face sa adere retina si membranele subiacente la nivelul rupturilor sau leziunilor degenerative ale retinei; apoi, pentru distrugerea micilor leziuni retiniene; in sfarsit, pentru fotocoagularea micro-anevrismelor retiniene consecutive diabetului. In otorinolaringologie, laserul permite tratarea unor leziuni ale corzilor vocale si ale laringelui. In pneumologie, laserul permite distrugerea tumorilor care obstrucaza bronhiile mari stanjenind respiratia; el mai da posibilitatea tratarii obstacolelor netumorale ca ingustarile consecutive unei cicatrice ramase dupa intubare sau traheo-tomie; in caz de tumora maligna, laserul poate servi la ameliorarea confortului respirator al bolnavului. Noi indicatii sunt actualmente in studiu: distrugerea placilor de aterom de pe peretii arteriali, ale tumorilor prostatei etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lastunul de casa (Delichon urbicum) - enciclopedia universala

Lastunul de casa (Delichon urbicum):  Este denumit asa deoarece obisnuieste sa-si faca cuibul pe zidurile cladirilor. Mai rar poate fi vazut cuibarind pe stanci sau in cariere de piatra parasite. In perioada verii este intalnit in toata Europa iar la inceputul toamnei migreaza catre Centrul Africii si Sudul Asiei. Revine la sfarsitul verii in zonele cu clima temperata unde abundenta de insecte din timpul verii ii asigura hrana suficienta pentru a creste puii. Lastunul de casa seamana foarte mult la infatisare cu randunica doar ca nu are coloratia ruginie de pe fata iar coada nu este la fel de lunga si de bifurcata. Si albul penajului este mai curat in cazul lastunului. Forma corpului este foarte aerodinamica, specifica familiei Randunicilor. Lastunul este un excelent zburator si ajunge pe sol foarte rar, doar pentru a colecta materialul de constructie pentru cuib. Lungimea corpului este de 12 cm, anvergura aripilor de 26-29 cm iar greutatea de 15-20 g. Lastunul se hraneste cu diferite insecte zburatoare pe care le prinde din zbor. Tot din zbor bea si apa. Lastunul isi construieste cuibul pe zidurile cladirilor din mici bobite de noroi. Spre deosebire de cuibul de randunica care are forma unei jumatati de cupa, cuibul lastunului este acoperit complet si are doar un mic orificiu prin care se poate patrunde in el. Lastunul nu foloseste paie, par sau crengute in constructia cuibului ci doar noroi. Cuibul este captusit in interior cu iarba, par si pene. Femela depune cate 3-5 oua in 2-3 serii pe an. Ambii parinti participa la clocit si la cresterea puilor. Perioada de incubatie este de aproximativ 14 zile iar dupa alte 22 de zile puii isi iau zborul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct