Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 19

Leasing - enciclopedia universala

Leasing:  Forma de contract prin care este concesionat dreptul de folosinta al unui vehicul in vederea efectuarii unei plati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lebada - enciclopedia universala

Lebada:  este o pasare acvatica, binecunoscuta pentru frumusete si pentru gratia zborului sau. De aceea, nu e deloc surprinzator faptul ca ea a fost reprezentat a in numeroase povesti, balete si picturi de-a lungul secolelor. Lebada muta sau lebada domestica are un splendid penaj alb este alcatuit din aproape 25.000 de pene! Dar sa stii ca nu toate lebedele sunt domestice: o mare parte dintre ele sunt migratoare si deci isi schimba locul in functie de sezon. De asemenea, nu toate lebedele sunt complet albe; unele lebede din Australia sunt chiar in intregime negre! Lebada traieste pe lacuri si se hraneste cu plante acvatice, broaste si pesti mici. Este o pasare impunatoare: poate cantari 20 kg, iar anvergura ei (distanta dintre extremitatile aripilor cand acestea sunt larg deschise) depaseste 2 m. Imperecherea are loc primavara. Masculul se recunoaste prin prezenta unei umflaturi la baza ciocului. Femela isi construieste cuibul pe marginea apei si depune in el intre 5 si 8 oua. Lebedele tinere sunt de culoare gri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lebada (Cygnus olor) - enciclopedia universala

Lebada (Cygnus olor):  Este cea mai nobila la infatisare dintre toate pasarile de la noi. Ea intruchipeaza simbolul puritatii, al elegantei si al gratiei. Chipul ei este recunoscut usor de toata lumea desi nu este o pasare usor de vazut in mediul ei natural. In ultima vreme observam o tendinta de populare, ca si pasari ornamentale, a lacurilor de agrement din orasele mari. Pentru ca isi aleg perechile de cele mai multe ori pe viata, lebada reprezinta alaturi de porumbei, simbolul cuplului fericit, de nedespartit. Lebada este admirata si respectata pentru penajul de un alb imaculat, pentru linia arcuita si eleganta a spatelui, pentru gatul lung si mladios, pentru miscarile line si pline de gratie de pe luciul apelor. Pare ca este o stauie sculptata in marmura alba. Rar se intampla sa o vedem mergand pe uscat si asta datorita trupului greu pe care abia il poate tine pe picioarele scurte de culoare galbena. Ciocul este de culoare rosie-portocalie cu o protuberanta neagra la baza lui. Puii sunt de culoare cenusie si devin total albi abia in al treilea an din viata. Lebada este o pasare de talie mare, ocrotita de lege, care poate ajunge la lungimi de 1,5m si la o greutate de 12 kg. Anvergura aripilor poate ajunge pana la 2,38 m. Femela depune in luna mai pana la 6 oua de culoare alba -cenusie. Clocitul este facut cu randul de ambii parteneri. Perioada de incubatie este de 35 de zile. In ciuda infatisarii lor blande trebuie sa avem in vedere faptul ca masculul isi apara foarte agresiv partenera, cuibul sau puii fiind cazuri de persoane care s-au ales cu rani usoare. In iernile blande se intampla des ca lebada sa nu migreze sau sa ramana pentru o perioada de timp pe tarmul Marii Negre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lebada de iarna (Cygnus cygnus) - enciclopedia universala

Lebada de iarna (Cygnus cygnus):  Este o pasare de talie mare, intalnita in Romania doar in zezonul rece, lucru evident si din numele ei. Este un pic mai mica si mult mai retrasa decat lebada de vara. Cuibareste in extrema nordica a Europei; in Islanada, Scandinavia si zonele umede ale Siberiei. In luna octombrie porneste in stoluri catre locurile de iernat din S-E Europei (in special Delta Dunarii). Stolurile pot ajunge la cateva sute de exemplare. De-a lungul timpului au fost semnalate si grupuri mici, razlete care au ales sa ierneze pe lacuri din zona centrala a Europei. Exemplarele care cuibaresc in Islanda ierneaza de regula in zonele de coasta ale Marii Britanii. Lebada de iarna are penajul alb imaculat. Exceptie fac exemplarele tinere, in primul an, care au penajul alb cu nuante cenusii. Ciocul este galben aprins, cu varful negru si fara protuberanta la baza. Picioarele sunt scurte si negre, coada scurta iar gatul este drept si nu in forma de "S" specifica lebedei de vara. Lungimea corpului este de 1,4 - 1,6 m, deschiderea aripilor de 2,05 - 2,35 m iar greutatea de 9-11 kg. Hrana este alcatuita in general din materie vegetala. Vara se hraneste de obicei cu vegetatie acvatica iar iarna poate fi vazuta des in plantatiile agricole. Exemplarele care ierneaza in zonele de coasta se hranesc cu alge. Daca au posibilitatea nu refuza nici insectele, larvele, molustele si chiar pesti de mici dimensiuni. Cuibul este o structura mare si este facut din materie vegetala in imediata apropierea a apei sau chiar ridicat in mlastini si in zone cu apa mica. Femela depune 5-8 oua care au un diametru de 11-12 cm si pe care le cloceste singura timp de aproximativ 40 de zile. Masculul nu paraseste zona si este foarte agresiv cu eventualii intrusi. Bobocii pot zbura la 120-140 de zile iar penajul devine alb dupa doi ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct