´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 25

Legiunea Straina - enciclopedia universala

Legiunea Straina:  Formatiune militara franceza ai carei membri sunt recrutati voluntar, in urma unei selectii dure, in cea mai mare parte, dintre straini.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leguma - enciclopedia universala

Leguma:  Planta ale carei frunze, tulpini si/sau radacini sunt comestibile. Legumele au proprietati comune: un continut mare in apa (in medie, 90%), o mica valoare energetica, un continut bogat in saruri minerale, in vitamine si in fibre (celuloza). Principalele minerale pe care le contin sunt calciul (intre 40 si 50 miligrame pe 100 grame, in medie), potasiul, cuprul; unele sunt bogate in sodiu (perele, sfecla, telina). Legumele mai contin si vitaminele Bl si B2, provitamine A (carotene); vitamina C este prezenta mai ales in legumele de culoare rosie, portocalie sau verde. Pentru a pastra cat mai mult din calitatile lor nutrivite, este recomandabil ca fierberea acestor legume sa se faca in foarte putina apa si de preferinta nedescojitc, intregi sau in bucati mari. Fierberea in vapori de apa limiteaza, de asemenea, distrugerea vitaminelor. De asemenea, este recomandabil ca legumele sa fie bine spalate cu apa potabila pentru a evita transmiterea bolilor parazitare (toxoplasmoza, de exemplu) si pentru a elimina reziduurile de produse fitosanitare (pesticide, ingrasaminte). Legumele, datorita slabei lor valori calorice, detin adesea un loc preponderent in regimurile de slabire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leguminoasa - enciclopedia universala

Leguminoasa:  Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru KM) grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 6(1%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. Absorbtia fierului si calciului este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru persoanele care urmeaza un regim vegetarian (care nu cuprinde decat produse de origine vegetala).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leiomion - enciclopedia universala

Leiomion:  Varietate de tumora benigna care se dezvolta pe seama fibrelor musculare netede. Leiomiomul, de cauza necunoscuta, are ca loc preferential peretele uterin si pielea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»