Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 26

Leiomiosarcon - enciclopedia universala

Leiomiosarcon:  Tumora maligna care se dezvolta pornind de la muschii netezi. Leiomiosarcoamele apar mai ales pe tubul digestiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leishmanioza cutanata - enciclopedia universala

Leishmanioza cutanata:  Boala parazitara provocata de infestarea celulelor pielii cu diferite specii de protozoare flagelate din genul Leishmania. Boala se intalneste in Africa de Nord si de Est, in America tropicala, in India si in perimetrul bazinului mediteranean. Parazitul este gazduit de caini si de rozatoare si se transmite prin insecte mici numite flebotomi (din genul Phlebotomus sau Lutzomiya). Leishmanioza cutanata se caracterizeaza prin unul sau mai multe ulcere de la cativa milimetri la un centimetru diametru pe pielea din partile corpului neacoperite de haine si mai ales, pe fata sau pe maini. Leishmanioza cutanata se vindeca spontan, dar lent. Este deci preferabil sa se prescrie bolnavului medicamente injectabile direct in ulceratie, care accelereaza vindecarea. Utilizarea unor haine acoperitoare si a insecticidelor, cu care pot fi impregnate plasele contra tantarilor (musticarii), protejeaza impotriva intepaturilor insectelor, care totusi in exterior raman greu de evitat mai ales din cauza dimensiunilor lor mici si a zborului lor silentios.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

leishmanioza cutaneomucoasa - enciclopedia universala

leishmanioza cutaneomucoasa:  Boala parazitara cauzata de infestarea celulelor pielii si mucoaselor (in particular cele ale fetei) cu protozoarele flagelate din genul Leishmania. Leishmaniozele cutaneomucoase se intalnesc mai ales in America Centrala si in America de Sud. Parazitul, care masoara cativa microni in diametru, este gazduit de animale si se transmite prin intepatura micilor insecte din genul Phlebotomus sau Lutzomiya. Intepatura insectelor femele este dureroasa (insectele masculi nu inteapa). Leishmaniozele cutaneomucoase se manifesta prin ulceratii pe fata care pot lasa cicatrice, chiar mutilari insemnate. Durata de evolutie a bolii este variabila si se poate intinde pe mai multi ani. Injectarea directa in ulceratiile bolnavului a unor medicamente ca antimoniatul de meglumina, lomi-dina, amfotericina B sau stibiogluconatul de meglumina accelereaza vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leishmanioza viscerala - enciclopedia universala

Leishmanioza viscerala:  Boala parazitara a omului si cainelui, provocata de infestarea cu un protozoar flagelat din genul Leishmania. Leishmaniile traiesc si se multiplica in anumite celule ale sangelui si ale maduvei osoase si distrug celulele respective. Leishmanioza viscerala este frecventa in regiunile tropicale si mediteraneene (intre care si sudul Frantei) si afecteaza mai curand copilul decat adultul. O leishmanioza viscerala se transmite omului si cainelui prin intepatura unor insectc mici, flebotomii. Acestea, dupa ce au intepat un om sau un cainc atins de leishmanioza, sunt purtatoare ale parazitului, care se dezvolta si se multiplica in organismul lor. De obicei caincle familiei se afla la originea declansarii unei leishmanioze viscerale. Durata de incubatie este foarte variabila, de h cateva saptamani la cateva luni, chiar mai multi ani, dupa Starea imunitara a purtatorului. Simptomele apar treptat: slabire, oboseala, paloare, gafaiala si mai ales febra neregulata persistenta cu, in aceeasi zi, varfuri de temperatura de 40-41°C si scaderi mai mult sau mai putin rapide. Volumul ficatului si al splinei cresc. Uneori apar ganglioni mari la gfitsi subsuoara. Bolnavul mai sufera de diaree si, in stadiul avansat al bolii, se formeaza pete intunecate pe piele. Medicul prescrie lomidina, antimoniat, Mibiogluconat de meglumina si amfotericina B. Actiunea jpestor substante consta probabil in impiedicarea multipli-tfrn leishmaniilor si in permiterea fagocitarii parazitilor de titre celulele sangvine. Acest tratament este eficace, cu exceptia cazurilor de SIDA, si nu se aplica unui caine contagios, care trebuie sacrificat. Aceasta boala este grava si trebuie ingrijita cu atentie, deoarece poate fi mortala. In perioada de timp calda si umeda, este recomandabil sa se utilizeze insecticide pentru a ucide flebotomii si sa se doarma sub o plasa contra tantarilor (musticar) impregnata, de asemenea, cu insecticid (deoarece insectcle de dimensiuni mici trec cu usurinta prin ochiurile plasei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct