´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 27

Lenesul - enciclopedia universala

Lenesul:  isi merita numele cu prisosinta. Petrece cel putin 18 ore pe zi ca sa doarma si cand se trezeste viata sa se deruleaza cu incetinitorul! Se deplaseaza foarte incet in arbori, atarnand la capatul bratelor sale lungi, care, in functie de specie, sunt terminate cu 2 sau 3 gheare lungi si incovoiate. El nu coboara decat rar din copacul sau. Lenesul este atat de bine adaptat la viata in pozitie suspendata, incat perii ii cresc in contrasens (dinspre abdomen catre spate)! Blana lenesului are o ciudata culoare verzuie, care il camufleaza foarte eficient. Aceasta culoare se datoreaza unor alge microscopice care se dezvolta in blana sa! Lenesul este mai ales fitofag (aceasta insemnand ca mananca frunze), dar se hraneste si cu lastari, fructe si flori. Vederea si auzul lui nefiind prea bune, el isi gaseste hrana mai ales cu ajutorul mirosului si al pipaitului. Lenesii se imperecheaz a in arbori. Femela da nastere unui singur pui, dupa o gestatie de aproape 6 luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leninism - enciclopedia universala

Leninism:  Principiile enuntate de catre Vladimir Ilici Lenin pentru a calauzi trecerea societatii de la capitalism la comunism. Ideologia marxismului, insusita de catre Lenin, nu oferea instructiuni concrete pentru aceasta trecere. Lenin credea ca era necesar un grup mic, disciplinat si profesionist de revolutionari, pentru a rasturna in mod violent sistemul capitalist, si ca "o dictatura a proletariatului" trebuie sa conduca societatea pana in ziua cand statul avea sa-si piarda din importanta si sa dispara. Ziua respectiva nu a venit niciodata, iar leninismul a reprezentat in practica controlul statal asupra tuturor aspectelor de viata, exercitat de catre Partidul Comunist, si crearea primului stat modern totalitar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lentiginoza - enciclopedia universala

Lentiginoza:  Boala genetica ce se caracterizeaza printr-o eruptie abundenta de lentigo (mici pete cutanate brune). Lentiginozele pot fi izolate sau pot sa se asocieze cu atingeri viscerale sau cu malformatii, grupand diferite afectiuni ale caror semne apar din copilarie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lentigo - enciclopedia universala

Lentigo:  Mica pata cutanata. Lentigo corespunde unei cresteri a numarului de melano-citc, celule raspunzatoare de pigmentatia cutanata. Ele formeaza pete de culoare bruna, rotunde, cu diametrul de cativa milimetri. Un lentigo poate fi foarte greu de deosebit de alte pete pigmentare, ca nevul nevocelular (mica malformatie cutanata care poate necesita o ablatie chirurgicala). Exista doua forme particulare de lentigo. Lentigo senil care reprezinta pete brune de cativa centimetri diametru pe spatele mainilor persoanelor in varsta. Acest lentigo este lipsit de semnificatie patologica si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau azot lichid). Lentigo malign, sau mclanoza lui Dubrcuilh, apare la persoanele in varsta si formeaza o pata de culoare maronie, atingand uneori mai multi centimetri in diametru, pe obraji, pe frunte, pe pleoape sau chiar pe spatele mainilor si pe fata posterioara a gambelor. Aceasta constituie o leziune precanceroasa, cu prognostic mai degraba favorabil, tratat prin ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»