´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 29

Lepra - enciclopedia universala

Lepra:  Boala infectioasa cronica ce se caracterizeaza printr-o atingere a pielii, mucoaselor si nervilor. Lepra este inca o boala frecventa in regiunile inter-tropicale ale Africii, Asiei, Oceaniei si Americii Latine. Este o boala endemica, adica o boala care face in permanenta un numar mare de victime. Afectiunea este cauzata de o bacterie in forma de bastonas, bacilul lui Hansen, sau Mycobacterium leprae. Contagiunea nu este posibila decat in unele forme de lepra (lepra lepromatoasa); ea sc face pornind de la secretiile nazale sau de la plagile cutanate ale unui bolnav, care contamineaza pielea sau mucoasele (mucoasa respiratorie) unui subiect sanatos. Evolutia leprei este foarte lenta si se intinde pe mai multi ani. Primele leziuni sunt mici pete depigmentate, in general albe, cu diametrul de cativa milimetri, unde pielea este insensibila si nu transpira. Boala ia apoi fie o forma numita tuberculoida, fie o forma zisa lepromatoasa, sau chiar o forma intermediara. Lepra tuberculoida, cea mai frecventa, se intalneste la subiectii carc au mijloace de aparare imunitara relativ eficace. Ea lezeaza mai ales nervii, indeosebi in regiunile cotului, gambei sau gatului, si acestia devin palpabili sub forma unor cordoane groase regulate sau avand portiuni cu umflaturi si strangulatii. Evolutia se face catre o extindere a leziunilor, o deshidratare progresiva a pielii, alterari ale muschilor si nervilor care duc la rau perforant plantar (ulceratii), retractii ale tendoanelor si aponevrozelor picioarelor si mainilor. Lepra lepromatoasa, cea mai grava, se intalneste la subiectii cu mijloace de aparare imunitara insuficiente. Ea se traduce prin aparitia de leproame, noduli de culoare rosie-bruna durerosi, care sangereaza sub piele si sunt suficient de numerosi pentru a fi mutilanti; fata, atunci cand este atinsa de astfel de leziuni, se numeste leonina (amintind de un leu). Leproamelor li se asociaza o rinita inflamatorie foarte contagioasa care poate antrena o prabusire a cartilagiilor, atingeri ale ochilor, gurii si viscerelor, o febra si o insemnata oboseala generala. Lepra este tratata prin administrarea de sulfone; totusi, deoarece au aparut numeroase fenomene de rezistenta la acest medicament in ultimii ani, actualmente se face apel la alte produse (sulfamide, rifampicina, clofazimina). Tratamentul trebuie sa fie urmat vreme indelungata, intre 6 luni si 2 ani, chiar si mai mult in formele evoluate. El duce la vindecarea formelor debutante si impiedica evolutia formelor grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leptospiroza - enciclopedia universala

Leptospiroza:  Boala infectioasa rara provocata de o bacterie spiralata din genul Leptospira. Bacteria este gazduita de catre animalele salbatice, rozatoare (sobolani) sau carnivore, si de unele animale domestice (cainii) si este excretata prin urina lor. Omul se contamineaza pe cale transcutanata (excoriatia pielii) in timpul scaldatului in apa dulce (rauri, lacuri) sau, mai rar, prin contact direct (muscatura). Incubatia dureaza zece zile, apoi se instaleaza o febra ridicata, insotita de frisoane, de dureri musculare insemnate si de dureri de cap pulsatile. Un icter intens, un sindrom meningean (greturi, redoare a cefei), hemoragii renale si poliviscerale pot surveni la 48 ore de la inceputul manifestarilor. Febra regreseaza in 4 IO zile, in timp ce semnele clinice se amelioreaza. O recrudescenta a febrei ridicate, durand in jur de doua zile, survine intre a 10-a si a 15-a zi dupa debutul semnelor. Leptospiroza este tratata prin administrarea de antibiotice timp de doua saptamani. Un vaccin eficace fata de Leptospira ictero-hemorragiae este propus profesionistilor expusi riscului contaminarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lesnea, George - enciclopedia universala

Lesnea, George:  (n. 24 martie 1902, Iasi - d. 6 iulie 1979, Iasi) - poet. De meserie tipograf. A fost sprijinit ca poet de Ionel Teodoreanu. Era un liric sentimental: Cantec deplin, 1933, Premiul Academiei; Ceaslov, 1940, Premiul Societatii Scriitorilor Romani; Versuri, 1964. A tradus remarcabil din Esenin, Lermontov, Puskin (Premiul de Stat, 1954) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Letargie - enciclopedia universala

Letargie:  Stare patologica de somn profund si prelungit, fara febra sau infectie, caracterizata prin faptul ca bolnavul este capabil sa vorbeasca atunci cand este trezit, dar uita spusele si adoarme pe loc. Aceasta stare constituie un simptom al isteriei. Stare de toropeala, de apatie si de extrema vlaguire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»