´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 30

Letopiset - enciclopedia universala

Letopiset:  Scriere veche cu caracter istoric, in care inregistrarea evenimentelor se facea pe ani, in ordine cronologica; cronica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Letopisetul anonim al Tarii Moldovei - enciclopedia universala

Letopisetul anonim al Tarii Moldovei:  De la Stefan sin Vasile Voda, de unde este parasit de Miron Costin logofatul (1661-1709) cronica atribuita lui Sava Ieromonahul, 1712, dar este incert daca nu cumva el a fost doar copistul. Este o versiune pro-cantemireasca a istoriei Moldovei. In timp, scrierea ei este situata dupa cronica lui Miron Costin si inainte de aceea a lui Ion Neculce. Letopisetul cantacuzinesc sau Istoria Tarii Rumanesti de cand au descalecat pravoslavnicii crestini dateaza din a doua parte a veacului al XVII-lea si este pro- brancoveneasca, alegerea lui Brancoveanu ca domn fiind finalul si apoteoza baataliei Canmtacuzinilor (urmasi ai Bizantului crestin) pentru putere. Este una din sursele lui Dimitrie Cantemir.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Letopisetul de la Bistrita - enciclopedia universala

Letopisetul de la Bistrita:  sau Letopisetul de cand s-a inceput, cu voia lui Dumnezeu, Tara Moldovei e o versiune a cronicii de Curte a lui Stefan cel Mare, scrisa probabil intre 1473-1486 si 1496-1504. Este prima lucrare istoriografica, laica, pastrata pe teritoriul romanesc. Contine evenimente de la descalecatul lui Dragos in Moldova, pana la domnia lui Stefan cel Mare inclusiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lettre internationale - enciclopedia universala

Lettre internationale:  (din 1992, Bucuresti) trimestrial literar. Editat de Fundatia Culturala Romana, apoi de Institutul Cultural Roman, continua revistainitiata in 1984 de Asociatia Romania, cu atunci cu aparitii numai la Paris si Roma. Seria noua apare si la Berlin, Belgrad, Zagreb, Sankt Petersburg, Budapesta, Madrid, Praga, Sofia. Publica literatura romana contemporana si puncte de vedere asupra ei, ca si asupra culturii romane in toatalitatea sa, ale unor specialisti din Romania si din diaspora, cu scopul de a apropia cele doua Romanii si de a promova imaginea Romaniei in lume.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»