´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 32

Leucoblast - enciclopedia universala

Leucoblast:  Celula tanara hematopoietica (care participa la formarea globulelor sangelui), indiferent de originea ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucocit - enciclopedia universala

Leucocit:  Celula nucleata a sangelui uman, ale carei diferite varietati joaca, in majoritate, un rol in lupta impotriva agentilor straini organismului. Leucocitele se deosebesc de hematii (globule rosii) prin citoplasma lor mai deschisa la culoare, lipsita de hemoglobina, si prin prezenta unui nucleu. Ele sunt, in plus, mai mari (pana la 15 micrometri in diametru) si mai putin numeroase (intre 4 000 si 10 000 pe milimetrul cub de sange). Se deosebesc polinuclearele (care poseda un nucleu cu mai multi lobi) neutrofile, bazofile si eozinofile, monocitele si limfocitele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucocitoza - enciclopedia universala

Leucocitoza:  Numar de globule albe ale sangelui. Leucocitoza este evaluata printr-o numarare a formulei sangvine. O leucocitoza normala este cuprinsa intre 4 000 si 10 00 (1 globule albe pe milimetrul cub de sange. Se vorbeste de leucopenie daca cifrele sunt inferioare acestei norme. O leucopenie se intalneste mai ales in caz de infectie virala, de aplazie medulara sau dupa luarea de medicamente responsabile de agranulocitoza; o hiperleucocitoza, in caz de infectie bacteriana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucodermie - enciclopedia universala

Leucodermie:  Micsorare, pierdere sau absenta a pigmentatiei normale a pielii. O leucodermie corespunde aproape intotdeauna unei micsorari a cantitatii de melanina (pigment al pielii). Ea se observa in cursul bolilor congenitale, prezente de la nastere sub forma generalizata (albinism) sau localizata (nev anemic), sau, de cele mai multe ori, in cursul bolilor dobandite, indeosebi psoriazis, lepra, sifilis, pitiriazis verzicolor (infectie cu o ciuperca) si mai ales vitiligo (pete albe de cauza necunoscuta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 29 30 31

32

33 34 35 »
«

»