´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 33

Leucodistrofie - enciclopedia universala

Leucodistrofie:  Afectiune caracterizata prin distrugerea treptata a unei substante a sistemului nervos, mielina. Leucodistrofiile sunt boli ereditare rare ce pot provoca tulburari de limbaj, o lipsa a coordonarii in miscari, o cecitate, o surditate, o paralizie, crize de epilepsie, o dementa. Nu exista inca un tratament al leucodistrofiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucoencefalita - enciclopedia universala

Leucoencefalita:  Inflamatie a mielinei (substanta alba a creierului). O leucoencefalita este de cele mai multe ori urmarea unei infectii virale (rujeola, de exemplu); ea se declanseaza uneori dupa o vaccinare (impotriva rabiei sau a febrei galbene indeosebi) prin reactia excesiva fata de antigenul continut in vaccin. Semnele unei leucoencefalite sunt o febra si tulburari ale constientei. Nu exista un tratament specific. Totusi, foarte des, vindecarea se face fara sechele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucoencefalita multifocala progresiva - enciclopedia universala

Leucoencefalita multifocala progresiva:  Encefalita demielinizanta cu instalare lenta cauzata de infectia cu poliomavirus, virus din familia Papovaviridae, care afecteaza electiv bolnavii de SIDA. Atingerea substantei albe a creierului se traduce printr-un deficit neurologic: tulburari motorii, vizuale, senzitive, tulburari de vorbire si/sau de intelegere. Evolutia acestei boli este subacuta si rapid progresiva sau, inca, in cazuri rare, cronica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucokeratoza - enciclopedia universala

Leucokeratoza:  Leziune albicioasa, uneori keratozica (cu hipertrofia stratului cornos), dezvoltandu-se pe seama unei mucoase. Leucokeratozele sunt leziuni benigne care se observa sub forma de placi, mai ales in gura, pe fata interna a obrajilor sau a buzelor ori pe limba. Ele sunt fie congenitale, fie dobandite. In acest ultim caz, trebuie sa se caute daca exista o cauza: ticuri de muscatura a danturii, proteze dentare si plombe prost adaptate, tabagism, boala dermatologica (lichen), eventual sifilis. Este necesar examenul la microscop al unui prelevat din leziune cu scopul de a ne asigura ca aceasta nu este o leucoplazie (leziune cu acelasi aspect, dar precanceroasa). Tratamentul consta mai intai in suprimarea cauzei identificate (fumat, alimente prea fierbinti etc.), atunci cand este posibil, ceea ce se dovedeste uneori suficient. Tratamentul cuprinde uneori, la nevoie, distrugerea leziunii prin electrocoagulare sau cu laser cu dioxid de carbon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»