´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 34

Leuconichie - enciclopedia universala

Leuconichie:  Decolorare a uneia sau mai multor unghii. Leuconichiile au cauze extrem de numeroase: boli organice (ciroza, insuficienta renala, infarct miocardic, guta, infectii, cancere), boli cutanate (eritem polimorf, pelada, vitiligo), carente in zinc sau in vitamina PP, intoxicatii (arsenic, sulfamide, taliu), micoze (infectii ale unghiei cu o ciuperca), traumatisme fizice sau chimice ale unghiei (ingrijirea unghiilor prin manichiura sau contactele cu saramura suferite de macelari sau mezelari, de exemplu). Dupa caz, leuconichia atinge una sau mai multe unghii, total sau partial, sau chiar formeaza benzi sau lini albe longitudinale intinzandu-se de la baza unghiei catre extremitatea ei. In afara infectarii unghiei de catre o ciuperca, care justifica aplicarea unui lac antifungic, tratamentul leuco-nichiilor este de cele mai multe ori inutil; se trateaza direct boala in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucoplazie - enciclopedia universala

Leucoplazie:  Placa sau pata alba, aparand pe mucoasa bucala. Leucoplazia bucala este o placa alba care se dezvolta pe mucoasele gurii, mai ales pe comisurile bucale si pe fata interna a obrajilor, mai rar pe limba, pe palatul bucal sau pe gingii. Originea sa trebuie sa fie cautata in intoxicatia tabagica. Leziunile cuprind uneori levuri din tipul Candida albicans. Doar evolutia lor sub tratament antifungic dezvaluie daca ele sunt cauzate de o ciuperca (in caz de disparitie completa leziunilor dupa tratament) sau daca leucoplazia s-a instalat pe o leziune preexistenta. Tratamentul consta in suprimarea factorilor declansanti (tutun, sub forma de tigara sau guma de mestecat). In caz de suprainfectie cu Candida albicans, baile de gura alcaline, cu bicarbonat de sodiu si antifungicele locale ftint tratamentele prescrise. Plajele reziduale pot fi distruse fi ele prin chirurgie sau prin laser cu dioxid de carbon, fiind necesara o singura sedinta, cu scopul de a evita evolutia lor catre o tumora canceroasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leucoree - enciclopedia universala

Leucoree:  Scurgere vaginala nesangeranda. Leucoreele, cunoscute sub denumirea de tiaderi albe, sau de pierderi vaginale, se manifesta printr-o jtteslere exagerata a secretiilor genitale normale. Ele sunt Jtti mult sau mai putin abundente, fluide sau groase (granu-iluase, spumoase), albe sau colorate (cenusii, galbene sau verzui), uneori cu miros dezagreabil. Ele sunt insotite adesea de o iritatie locala, de arsuri, de mancarimi si de dureri in timpul raporturilor sexuale. De cele mai multe ori sunt de natura infectioasa: infectia vulvei (vulvita), a vaginului (vaginita), a colului uterin (cervicita), a uterului (endometrita), a trompelor lui Fallopio (salpingita). Tratamentul antibiotic, care difera dupa agentul infectios, trebuie sa fie suficient de indelungat, uneori repetat. Pentru Candida albicans, el este de cele mai multe ori local in timp ce pentru tricomonas, el trebuie sa fie general. Examinarea si tratamentul simultan al partenerului sexual sunt obligatorii. Leucoreele sunt sensibile la tratament, dar ele recidiveaza frecvent. Prost ingrijite, ele pot fi responsabile de o sterilitate si predispun la cancerul colului uterin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Leul - enciclopedia universala

Leul:  este unica felina care traieste si vaneaza in grup. Masculul, adesea denumit regele animalelor, troneaza maiestuos cu frumoasa lui coama printre femelele clanului sau. Pentru a tine intrusii la distanta de teritoriul lui, scoate ragete teribile care se aud de jur imprejur pe o raza de 10 km. Cu toate acestea, este un lenes teribil, care petrece aproape 20 de ore pe zi dormind sau odihnindu-se. De altfel, grupul este condus de o leoaica. Si tot leoaicele sunt cele care vaneaza si se ocupa de pui. Puii de leu sunt mici ghemotoace de blana care petrec primele trei luni de viata alaturi de mama lor, departe de restul grupului. Catre varsta de trei ani, tinerii masculi adulti sunt goniti de catre masculul dominant. Atunci ei incearca sa ia locul unui mascul dominant in alt grup.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»