´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 43

Lictor - enciclopedia universala

Lictor:  Purtator de fascii in Roma antica, avand atributia de a insoti inaltii demnitari (consuli, pretori etc.); simboliza puterea si avea sarcina de a indeparta multimea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LIFO - enciclopedia universala

LIFO:  (Last In, First Out) - metoda de procesare in structurile de tip stiva, stiva fiind o lista liniara la care procesarea se face la inceputul listei. Astfel se stabileste ordinea procesarii pe principiul "ultimul venit, primul servit". Datele se proceseaza intr-o ordine relativ inversa fata de ordinea lor de intrare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lifta - enciclopedia universala

Lifta:  1. Termen injurios dat de romanii ortodocsi celor de alta religie; pagan. 2. Denumire atribuita cotropitorilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lifting - enciclopedia universala

Lifting:  Interventie chirurgicala destinata corectarii efectelor imbatranirii fetei si gatului prin "intinderea" structurilor cutanate lasate. Lifiingul cervicofacial este destinat corectarii prabusirii obrajilor (obraz flasc) si suprimarii barbiei duble. Lifiingul frontal face sa dispara ridurile de pe frunte si cele care sunt situate intre sprancene. In plus, excedentul de piele sau de grasime de pe pleoape poate fi eliminat printr-o blefaroplastie. Indicatiile operatorii trebuie sa fie selectionate riguros, dupa criterii fizice si fiziologice, tinand cont de factorii de risc (tabagism). Primele consultatii de chirurgie estetica permit precizarea motivatiilor pacientului, care este avertizat in ce priveste riscurile pe care le prezinta operatia si dificultatile psihologice eventuale (deceptie, de exemplu) legate de modificarea trasaturilor fetei. Fotografiile preoperatorii permit determinarea defectelor cstctice susceptibile sa fie corectate; asimetria fetei, gusa, obrazul flasc, excedentul de piele sau grasime de pe pleoape etc. Operatia cuprinde mai multe secvente: dezinfectia sistematica a pielii capului, liposuctiunea gatului si a obrajilor flasci in unele cazuri, incizia dupa un traseu care trece prin pielea capului si inconjoara urechea, desprinderea pielii si apoi "intinderea" ei si a tesuturilor mai profunde, evitand incremenirea trasaturilor fetei. Fragmentul de piele excedentar este indepartat la sfarsitul operatiei. Fata ramane umflata vreo zece zile; ea pastreaza o infatisare trista si putin expresiva timp de aproximativ trei saptamani. Sensibilitatea pielii desprinse revine dupa 4-6 luni. Cicatricele unui lifting, ascunse in pielea capului si in spatele lobului urechii, dispar in decursul anului urmator interventiei. Rezultatele estetice ale unui lifting reusit raman stabile pe o perioada de 7-10 ani. O fata incremenita este consecinta unei tehnici operatorii proaste. Cicatricele hipertrofice (umflate, rosii, provocand o man-carime) sunt exceptionale. O necroza (distrugere treptata a unui tesut), consecinta a absentei vascularizarii tesuturilor, poate de asemenea sa intervina. O infectie nu se produce decat in 1 % din cazuri si necesita o curatare a plagii, instituirea unei drenari si un tratament cu antibiotice. O degradare precoce a rezultatului intervine uneori, fie din cauza unei afectari congenitale a fibrelor elastice, fie din cauza tabagismului pacientilor sau dintr-o expunere solara excesiva. Paraliziile partiale ale nervului facial, ale nervului spinal (care permite ridicarea umarului) sau din oricare zona operata sunt evenimente cu totul exceptionale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»