´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 46

Liguri - enciclopedia universala

Liguri:  Populatie preindoeuropeana din nord-vestul Italiei si sud-estul Frantei, asimilata de celti si de romani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Liliac - enciclopedia universala

Liliac:  Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent. Mirosul sau ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoza, a devenit preferatul multor producatori de parfumuri sau cosmetice bucurandu-se de o faima internationala. Anual in lunile aprilie-mai, orasul Rochester(New York) gazduieste cel mai mare festival dedicat liliacului care dureaza doua saptamani. Pe un spatiu de 8 hectare veti gasi in aceasta perioada circa 500 de varietati de liliac aduse de pe tot mapamondul. Ca si laleaua, liliaculse numara printre acele cadouri facute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale. Cu asemenea prilej avea sa prinda radacini in sens propriu si in vestul batranului continent, acolo unde s-au obtinut la scurta vreme noi varietati. In Evul Mediu se considera ca liliacul adaposteste in ramurile sale spirite bune, care puteau indruma si calauzi pe cel care le chema. Supranumit "floarea memoriei", oamenii spun ca mirosul sau trezeste amintiri de mult uitate, care pot fi retraite in amanunt. Liliacul semnifica misterul iubirii, care poate face ca o persoana sa uite de sine in dragostea pentru altul. De aceea, in functie de culorile sale, liliacul poate sa transmita mesaje de dragoste sau sentimente prietenesti. Florile galbene semnifica o neliniste referitoare la sentimentele iubitei, si prin urmare necesita in mod obligatoriu un raspuns lamuritor. Florile roz sunt interpretate ca un repros iar cele mov sau lila-violet, folosite mai ales in cadrul logodnei, ca o marturisire a increderii. Liliacul mai este si un simbol al atractiei irezistibile, de aceea traditia populara spune ca trebuie purtat de fetele care vor sa se casatoreasca pentru a chema ursitul. Liliaculeste floarea nuntilor si aniversarilor, a petrecerilor in aer liber. Pentru ca un arbust de liliac are o viata destul de lunga, el mai semnifica traditia, familia, mostenirea spirituala putand fi daruit mamei, parintilor si rudelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Liliacul - enciclopedia universala

Liliacul:  este singurul mamifer capabil sa zboare. Aripile sale sunt formate dintr-o piele subtire, intinsa intre degetele lungi si corp. In timpul zilei, majoritatea liliecilor se aduna, cu sutele sau cu miile, in pesteri sau in arbori, ca sa doarma cu capul in jos; noaptea ies pentru a-si cauta hrana. Liliacul mananca in general insecte, dar unii se hranesc si cu fructe sau cu nectarul florilor. Exista chiar lilieci care se hranesc cu sangele altor animale: acestia sunt liliecii-vampir! Pentru a se orienta in intuneric, liliacul utilizeaza un sistem de radar, emitand mici strigate extrem de ascutite (pe care noi nici nu le putem auzi). Daca sunetul este reflectat de un obstacol sau de o prada, el da nastere unui ecou ce este captat de urechile mari si foarte sensibile ale liliacului. El poate atunci sa evite obstacolele sau sa localizeze prada si s-o urmareasca. Femela liliac aduce pe lume un singur pui o data; ea il poarta pe spatele ei pana cand acesta poate zbura singur.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LIM - enciclopedia universala

LIM:  (Lotus-Intel-Microsoft) - abreviatie care provine de la initialele celor trei renumite firme Lotus, Intel si Microsoft, care este folosita foarte des pentru a specifica unele standarde definite in comun de cele trei firme pentru unele dispozitive hardware si unele concepte software.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»