´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 47

LIM EMS - enciclopedia universala

LIM EMS:  (Lotus-Intel-Microsoft Expanded Memory Specifi-cation) -standard pentru memoria expandata, elaborat prin colaborare intre firmele Lotus, Intel si Microsoft, care permite programelor sa utilizeze mai mult de 640 KB memorie interna sun DOS. LIM versiunea 4.0, elaborata in 1987, accepta pana la 32 MB memorie expandata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Liman - enciclopedia universala

Liman:  gura larga, in forma de palnie, la varsarea unor fluvii, inundata de ape ca urmare a ridicarii nivelului marin sau datorita bararii gurii de varsare cu un cordon marin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limaxul - enciclopedia universala

Limaxul:  face parte din grupa molustelor. El seamana foarte mult cu melcul, dar in general nu are cochilie pe spate (unii limacsi au, dar se vede greu cu ochiul liber). Ii plac mai ales locurile umede si nu rareori il vezi aproape pe tot intinsul campiei sau pe marginile drumurilor cand ploua sau dupa ploaie. Poti sa dai peste el si in pamant, sub o frunza, o scoarta de copac sau o piatra. Cum nu are cochilie ca sa se protejeze de uscaciune, el secreta in permanenta un strat de mucus care ii unge corpul si-l protejeaz a contra deshidrat arii; acesta ii da limaxului aspectul sau gelatinos. Si urma pe care o lasa cand se deplaseaza este formata din acelasi mucus. Limaxul se hraneste cu vegetale si poate face pagube serioase in gradinile de flori sau de zarzavaturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limba - enciclopedia universala

Limba:  Organ muscular acoperit de mucoasa, situat in gura si in faringe. Limba este formata din doua parti, baza limbii, in orofaringe (partea medie a faringelui, in fundul gurii), si partea mobila, din gura. Limba este organul gustativ. Savoarea alimentelor este perceputa multumita papilelor gustative situate pe fata sa dorsala. Limba joaca, de asemenea, un rol in deglutitie impingand alimentele si lichidele spre spatele gurii pentru a patrunde in faringe. De altfel, dupa locul pe care limba il ia in cavitatea bucala, ea joaca un rol esential in producerea sunetelor. Glositele (leziunile inflamatorii), care fac limba rosie si dureroasa, pot fi consecutive unei infectii a aparatului digestiv. Paraliziile limbii, sau glosoplegiile, nu afecteaza de cele mai multe ori decat o singura parte si antreneaza tulburari de pronuntie si o deviere a partii paralizate. Tumorile benigne (chisturi, lipoame, papiloame) ale limbii sunt rare: tumorile maligne (cancer), mai frecvente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»