´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 5

Lama - enciclopedia universala

Lama:  este un rumegator din Anzii Cordilieri este o ruda a camilei. Exista, de fapt, 4 specii de lame: 2 specii domestice si 2 specii salbatice. Cele 2 specii domestice (lama propriu-zisa si lama alpaca) provin din una dintre cele doua specii salbatice: guanaco. A doua specie salbatica este vigonia. Lama este mai ales folosita ca animal de povara: ea poate duce o greutate de 50 kg timp de 12 ore! Lama alpaca are un par scurt, fin si matasos si este crescuta mai ales pentru lana sa foarte apreciata. Lamele traiesc in general in harem. Femela da nastere unui singur pui, numit cria, dupa 1 an de gestatie. Cand o lama scuipa, aceasta nu este o lipsa de respect, cum se crede uneori, ci o face pentru a-si goni inamicii! Evita asadar sa o provoci: nu e prea agreabil sa primesti un dus de saliva de lama.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lamantinul - enciclopedia universala

Lamantinul:  este un mamifer acvatic si vegetarian; el poate cantari peste 600 kg si poate ajunge pana la o lungime de 5 metri. Traieste mai ales in fluviile si estuarele coastelor atlantice ale Africii si Americii Latine, in mici grupuri de o duzina de indivizi si isi petrece cea mai mare parte a timpului pe fundul apei pascand plante si radacini. Din aceasta cauza este numit si vaca de mare. Acest nume i se potriveste mai bine decat acela de sirena. Cu toate acestea, lamantinul si ruda sa din Oceanul Indian, dugongul, stau la originea legendelor despre sirene! Lamantinul are pielea nuda, ca a cetaceelor si aduce putin cu o foca mare; dar nu trebuie sa te inseli, caci el este un ungulat adaptat la mediul acvatic: apartine aceleiasi grupe ca si calul. Lamantinul este un animal foarte pasnic, nu se bate niciodata, si cuplurile sunt unite pe viata. O data la 3 pana la 5 ani, femela da nastere unui pui care ramane cu ea aproape 2 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lambliaza - enciclopedia universala

Lambliaza:  Boala parazitara provocata prin prezenta in intestinul subtire a unui protozoar flagelat, Giardia lamblia. Parazitul, prezent sub forma unui chist (adica intr-o carcasa) pe sol, in apa sau in alimente sau pe mainile murdare, se transmite astfel de la un individ bolnav la un individ sanatos. Parazitul exista in intestin sub doua forme: o forma chistica si o forma vegetativa mobila, susceptibila sa secreteze o carcasa si sa se transforme in chist. Atunci cand se manifesta, simptomele apar dupa una-trei zile dupa patrunderea parazitului in organism. Bolnavul are diaree dezgustatoare, frecventa si cu mucozitati, insotita de gaze intestinale si de arsuri de stomac; se observa, de asemenea, o pierdere in greutate, mai frecventa la copii. Lambliaza acuta se vindeca de obicei fara tratament, parazitul fiind eliminat in materiile fecale. Totusi, medicamente ca nitroimidazolii sunt susceptibile sa suprime rapid simptomele si sa impiedice propagarea infectiei. Tratamentul se aplica in plus tuturor persoanelor apropiate contaminate. Infectia poate fi prevenita evitand contactul cu apa sau cu alimentele contaminate si spaland cu multa constiinciozitate mainile inainte de a manca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lambou musculocutanat - enciclopedia universala

Lambou musculocutanat:  Fragment compus din piele, tesut celular subcutanat, muschi, deplasat de pe O zona intacta a organismului pe o zona ranita pe care acesta este destinat sa o acopere. Un lambou musculocutanat permite, de exemplu, sa fie reparate leziunile produse de un accident rutier pe o gamba afectata in profunzime.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»