´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 51

Limfadenectomie - enciclopedia universala

Limfadenectomie:  Ablatie chirurgicala a unei mici parti a sistemului limfatic. O limfadenectomie se practica de cele mai multe ori in caz de cancer al unui organ (al sanului, de exemplu) pentru a indeparta pericolul metastazelor ganglionare. Ea consta in scoaterea ganglionilor si vaselor limfatice care dreneaza organul, precum si a tesutului grasos care le inconjoara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfangiectazie - enciclopedia universala

Limfangiectazie:  Dilatare localizata, dobandita sau congenitala, a vaselor limfatice. O limfangiectazie poate fi congenitala, consecutiva unei anomalii a vaselor limfatice. Ea este localizata mai ales pe membre. De cele mai multe ori, limfangiectazia este dobandita, cauzata de un obstacol situat in canalele limfatice mari care antreneaza o dilatare in amonte a vaselor limfatice mici. Daca limfangiectazia este congenitala, apar edeme tari, adesea insemnate, responsabile de o dificultate la mers. Pielea se ingroasa: acesta este clefantizisul congenital, care poate la randul lui sa se complice printr-o suprainfectie si o limfangita (inflamatia vaselor limfatice). Daca limfangiectazia este dobandita, si, mai particular, daca este situata in vasele limfatice intestinale, ea genereaza dureri, diaree si o proasta absorbtie a lipidelor (grasimilor), care se traduce prin scaune grasoase. Este cel al cauzei si al simptomelor si consta in ajutarea intoarcerii limfei printr-o kineziterapie zisa de drenare limfatica (mainile dreneaza limfa de jos in sus). De altfel, purtarea de fesi de contentie, sau de "ciorapi de varice", creste tonicitatea vaselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfangiomatoza - enciclopedia universala

Limfangiomatoza:  Afectiune difuza a plamanilor ce afecteaza femeia tanara. Foarte rara, limfangioleiomiomatoza nu are o cauza anume. Ea se traduce printr-o gafaiala si printr-un pneumo-torax (efuziune brusca de aer in cavitatea pleurala). Tratamentul se bazeaza pe medicamente antiestrogene; sunt in studiu grefa de plaman sau grefa plaman-inima, in cazurile cele mai grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfangion - enciclopedia universala

Limfangion:  Tumora benigna a retelei vasculare limfatice. Limfangiomul face parte dintre angioame, tumori benigne constituite din vase (sangvine sau limfatice). El este, in general, rezultatul unei malformatii, exista de la nastere si creste in volum in timpul copilariei. Un limfangiom formeaza o mica masa moale. de 1 sau 2 centimetri diametru, localizata indeosebi sub piele. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala a tumorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»