´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 52

Limfangita - enciclopedia universala

Limfangita:  Inflamatie a vaselor limfatice, consecutiva unui proces infectios sau tumoral. O limfangita reticulara se caracterizeaza printr-o indu-ratie eritematoasa (intaritura rosie) a pielii care inconjoara o leziune. Aceasta afectiune benigna, dar dureroasa, este insotita de o febra pe care un tratament antipiretic o face sa scada. O limfangita trnnculara, adica o limfangita care atinge un vas limfatic de calibru mare, se caracterizeaza printr-o induratie eritematoasa care formeaza un placard rosu mai mult lung decat larg. Induratia se propaga de la leziunea primitiva la ganglionul cel mai apropiat, carc sc infectcaza, se umfla si devine sensibil. O limfangita dureaza intre 8 si 10 zile in medie. O infectie antreneaza, in general, o febra si o senzatie de rau. Tratamentul de urgenta cu antibiotice se impune pentru a face sa dispara rapid limfangita si pentru a evita complicatiile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfeden - enciclopedia universala

Limfeden:  Acumulare anormala de limfa in tesuturi. Un limfedem provoaca umflarea unui membru. El poate fi moderat, caracterizat printr-o simpla umflare a picioarelor dupa statul in picioare, sau monstruos (se vorbeste atunci de elefantiazis), in cazul unei filarioze, de exemplu, atunci cand membrul este infectat de catre un vierme parazit. Limfedemele cele mai frecvente sunt localizate la membrele inferioare si afecteaza de obicei femeile. Ele pot, de asemenea, sa fie consecutive unei distrugeri a retelei limfatice legata de acte chirurgicale, in cancerologic, in ortopedie sau dupa o chirurgie vasculara. Astfel, 10% dintre femeile care au suferit o mastectomie (ablatia partiala sau totala a unui san) cu evidare ganglionara sau o radioterapie a unui cancer de san observa instituirea unui limfedem in bratul situat de partea operata. Tratamentul cuprinde, daca importanta limfedemului o cere, o drenare limfatica, manuala sau pneumatica (adica realizata cu ajutorul unor atele pneumatice care exercita compresiune). Cand volumul unui limfedem este, in fapt, un adevarat handicap (in caz de elefantiazis, de exemplu), poate fi avut in vedere un tratament chirurgical destinat sa diminueze umflarea: pontajul intre sistemul limfatic si sistemul vascular, de exemplu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfoblast - enciclopedia universala

Limfoblast:  Celula a descendentei limfoide (la originea limfocitelor, globulelor albe mononucleate de talie mica), avand caracteristicile unei celule tinere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfocit - enciclopedia universala

Limfocit:  Celula a sistemului imunitar, responsabila de reactiile de aparare ale organismului fata de substantele pe care le considera straine. Limfocitele apartin familiei leucocitelor (globule albe).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»