´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 53

Limfocitele B - enciclopedia universala

Limfocitele B:  Limfocitele B sunt raspunzatoare de raspunsul imunitar umoral: ele sunt specializate in producerea de anticorpi, pe care ii secreta dupa ce s-au transformat in plasmocite si difuzeaza in "umorile" (lichidele) organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfocitele T - enciclopedia universala

Limfocitele T:  Este vorba de celulele sistemului imunitar a caror maturare se face in timus, de unde si denumirea lor , glanda situata in partea de sus a pieptului, in spatele sternului. Limfocitele T se diferentiaza in doua populatii responsabile de raspunsul imunitar de tip celular. Limfocitele T CD4 auxiliare sau T "helper", sau simplu T4, sunt specializate in secretia de citokine sau interleukine, molecule care le permit sa coopereze cu alte celule. Limfocitele T CD8 cuprind doua tipuri de celule, limfocitele citotoxice, capabile sa ucida celulele infectate de un virus, si limfocitele T supresoare, al caror rol este acela de a controla raspunsurile imunitare. Celulele NK (din engleza, natural killer, ucigas natural) sunt celulele inrudite cu limfocitele T, cu care ele impart anumiti markeri membranari. Celulele NK sunt dotate cu o activitate citotoxica naturala, pe care ele o exercita in mod spontan pentru a distruge celulelc infectate de virusuri sau celulele canceroase. Limfocitele pot prolifera (leucemie), pot descreste ca numar si pot prezenta anomalii functionale (deficit imunitar congenital sau dobandit, ca in cazul SIDA). Exista in plus numeroase boli legate de diferite disfunctiuni ale limfocitelor, ca bolile autoimune (scleroza in placi, diabet insulinodependent, lupus eritematos diseminat etc.) sau alergice (febra fanului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfocitoza - enciclopedia universala

Limfocitoza:  Crestere a numarului de limfocite sangvine cu morfologie normala deasupra cifrei de 4. 5(X) unitati pe milimetrul cub. O limfocitoza este opusul unei limfopenii (micsorarea numarului de limfocite). Ea poate fi acuta sau cronica. In primul caz, ea se intalneste in cursul infectiilor virale (oreion, varicela, hepatita, rubeola, infectie cu virusul HIV, boala lui Cari Smithetc.) si al unei infectii bacteriene, tusea convulsiva. In cel de al doilea caz (durata mai mare de doua luni), ea constituie, in general, unul dintre semnele unei boli primitive a maduvei osoase, leucemia limfoida cronica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Limfogranulomatoza veneriana - enciclopedia universala

Limfogranulomatoza veneriana:  Boala transmisibila pe cale sexuala cauzata de o bacterie din genul Chlamydia. Dupa o incubatie de trei saptamani, in medie, apare un sancru, zis "sancru moale", pe santul de la baza glandului la barbat, pe partea posterioara a vulvei la femeie, pe anus (cu propagarea ulterioara in rect) la homosexuali, format dintr-o pata de cativa milimetri diametru, care poate sa se ulcereze rapid. In paralel, ganglionii inghinali cresc in volum; ei dau nastere la multiple fistule, care se termina la nivelul pielii cu aspectul unui cap de stropitoare si lasa sa se scurga un puroi (gros, galben sau verde) amestecat

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»