Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 57

Lipanul (Thymallus thymallus) - enciclopedia universala

Lipanul (Thymallus thymallus):  Este singurul reprezentant al salmonidelor care nu este considerat rapitor si poate fi intalnit in apele de munte la altitudini cuprinse intre 600 si 700m. Prefera apele mai adanci si cu un curent mai slab. Suporta mai bine decat pastravul temperaturile ridicate cat si variatiile acesteia. Nu urca pe firul apelor pana la izvoare ca pastravul. Corpul lipanului este alungit, mai turtit lateral decat al pastravilor si este acoperit cu solzi mari de culoare argintie. Este usor de recunoscut dupa inotatoarea dorsala mare ca dimensiuni si patata cu puncte negre,verzui si violet. Lungimea lipanului este de 30-35cm si o greutate medie de 300-400g. Lipanul se hraneste cu larve si viermi aflate in apa dar si cu insecte de pe suprafata apei. Reproducerea lipanului are loc in lunile aprilie mai. Femela depune icrele intr-o cupa facuta pe fundul apei cu ajutorul cozii. Icrele depuse sunt in numar de 10000-13000/kg corp.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lipid - enciclopedia universala

Lipid:  Substanta care contine acizi grasi. Lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate alimentara: astfel, uleiul de masline este deosebit de bogat in acizi grasi mononesaturati, dar contine si acizi grasi polinesaturati si saturati, produsele lactate contin acizi grasi saturati, dar si o proportie importanta (o treime din acizii grasi totali) de acizi grasi mononesaturati etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lipodistrofie - enciclopedia universala

Lipodistrofie:  Anomalie a tesutului adipos subcutanat. Lipodistrofiile se intalnesc de cele mai multe ori la diabeticul tratat cu insulina. Lipohipertrofiile formeaza usoare umflaturi sub piele. Lipoatrofiile se manifesta prin mici depresiuni cutanate. La diabetic, tratamentul consta in a nu face injectii in zona afectata si a astepta ca tesutul sa-si reia forma, ceea ce poate necesita mai multe luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lipomatoza - enciclopedia universala

Lipomatoza:  Boala caracterizata prin prezenta de lipoame (tumori benigne grasoase) numeroase si diseminate sub piele. Lipomatozele iau diverse forme. Cea mai frecventa si cea mai caracteristica este reprezentata prin boala lui Launois-Bensaude: de cauza necunoscuta exact, aceasta boala afecteaza mai ales barbatul alcoolic spre varsta de 50 ani; lipoamele, relativ simetrice, sunt amplasate pe gat, deformand ceafa in forma de "cocoasa de bizon", deasupra si dedesubtul claviculelor, apoi se intind spre piept, abdomen si pulpe. Singurul tratament este cel chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct