´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 58

Lipon - enciclopedia universala

Lipon:  Tumora benigna dezvoltata pe seama celulelor grasoase. Lipoamele afecteaza adultii de varste intre 30 si 60 ani. Ele sunt frecvente indeosebi pe gat, pe umeri, in partea de sus a spatelui, pe fata interna a bratelor, pe fese si la radacina pulpelor. Ele formeaza mase moi mai mult sau mai putin proeminente, de cele mai multe ori nedureroase, mobile, acoperite cu o piele normala. Ele pot fi unice si multiple si de dimensiuni variabile. Ablatia lor nu este indispensabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lipoproteina - enciclopedia universala

Lipoproteina:  Substanta formata prin asocierea de proteine (numite apolipoproteine) si de lipide (colesterol, trigliceride). Lipoproteinele asigura transportul lipidelor in sange.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Liposarcon - enciclopedia universala

Liposarcon:  Tumora maligna a tesutului adipos, putand sa ia forme foarte diverse, situata, in general, in profunzime, in abdomen, in pulpa sau la umar. Liposarcoamele (care pot atinge si cateva kilograme in greutate) invadeaza progresiv tesuturile din vecinatate si pot antrena metastaze. Tratamentul lor este ablatia chirurgicala completata eventual cu o chimioterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Liposuctiune - enciclopedia universala

Liposuctiune:  Aspiratie chirurgicala , printr-o mica incizie, a grasimii subcutanate superficiale sau profunde. Liposuctiunea este operatia cea mai frecventa in chirurgia estetica. O liposuctiune minima nu necesita spitalizare; o liposuctiune importanta (scoaterea a mai mult de un kilogram de grasime) necesita o supraveghere de 48 ore). O liposuctiune se practica atunci cand o acumulare de grasime rezista la un tratament de slabire sau la tehnicile de distrugere a grasimilor alimentare in organism. O liposuctiune nu constituie tratamentul ideal al obezitatii. Ea elimina acumulari de grasime localizate, de origine genetica sau consecutive unor tumori benigne dobandite, lipoamele. Ea se practica de cele mai multe ori in anumite parti ale corpului; solduri si partea de sus a pulpelor la femeie, burta sau fata interna a genunchilor la subiectii de ambele sexe. O liposuctiune este o tehnica bine adaptata partilor corpului ca gatul, fata posterioara a bratelor, burta, fata externa a pulpelor, partile laterale, talia si fata interna a genunchilor, dar aspiratia este mai dificila la fata interna a pulpelor, la glezne, la gambe, la obraji. Operatia se face sub anestezie generala sau locala dupa importanta liposuctiunii. Dupa infiltrarea de solutii care lichefiaza grasimile, canule, bransate la un aspirator si introduse in partea adipoasa, elimina masele grasoase. Imediat dupa operatie apar hematoame insemnate, dureri si o umflare a zonelor care au fost aspirate, in cazul liposuctiunilor minime, pacientul poate duce o viata activa la doua zile dupa interventie. In caz de liposuctiuni importante, un ragaz de 8-10 zile este necesar inainte de a relua o activitate normala. Dupa doua saptamani, pierderile adipoase sunt vizibile. Pentru a evita recidivele si retusurile, pacientii trebuie sa se supuna unui regim postoperator si unor masaje care corecteaza inegalitatile de la suprafata pielii si neregu-laritatile provocate de retractia cicatricelor. O infectie este extrem de rara (un caz la mie, dupa estimari). Sulurile si aderentele din profunzime, legate de dificultati de cicatrizare, sunt dificil de tratat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»