Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 59

Lipotimie - enciclopedia universala

Lipotimie:  Senzatie de pierdere iminenta a constientei. O lipotimie se observa mai curand la subiectii hipersensibili, cu ocazia unei emotii, unei contrarietati. cand nervul pneumogastric (nerv care incetineste inima) este stimulat. Ea poate surveni in cursul unei dureri subite, al unei luari de sange, a unei mese copioase luate intr-o atmosfera inchisa sau atunci cand sinusul carotidian, sediul baroreceptorilor, este comprimat (gat prea strans de gulerul camasii, de exemplu). O lipotimie este un rau treptat in care subiectul are o impresie de cap gol, de incetosare a vederii, are nevoie (si uneori este obligat) sa se intinda. El are tulburari trecatoare ale constientei, este palid, transpira. In cateva minute, de cele mai multe ori, subiectul revine la starea normala incercand, eventual, impresia unei oboseli. In anumite cazuri, lipotimia poate fi urmata de o sincopa (pierderea constientei). In general, este vorba de o tulburare benigna. Subiectul trebuie sa se intinda, sa nu i se dea bauturi alcoolizate si sa fie sustras, daca e posibil, din circumstantele declansante. Daca raul se reproduce, este preferabil sa fie consultat un medic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LIPS - enciclopedia universala

LIPS:  (Linear Interferences Per Second) - numar de interferente liniare pe secunda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lisianthus - enciclopedia universala

Lisianthus:  Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la perioada in care erau intrebuintate in remediile populare. Din punct de vedere botanic fac parte din familia Gentianaceae. Sunt cunoscute pentru diversitatea cromatica sub care vin, si mai cu seama pentru tonurile albastre de culoare. Frunzele de 5-8 cm lungime, sunt eliptice usor ascutite si suculente, au aspect mat si culoare verde-albastruie, cu 3-5 nervuri foarte vizibile. Floarea in sine este alcatuita din patru petale dantelate, ce pot fi de o singura culoare sau in combinatie de doua, una din ele fiind de obicei albul. In ciuda numarului redus de soiuri naturale, prin intermediul mijloacelor moderne s-au putut obtine forme si culori dintre cele mai variate. De pilda, soiul cu doua randuri de petale seamana foarte mult cu trandafirul, de unde confuzia frecventa cu aceasta planta iar cel cu un singur rand de petale cu laleaua. Totusi, Lisianthus nu este nici una nici alta si are propriile secrete de impartasit. Aceste flori au o incarcatura simbolica aparte, pot fi oferite in semn de multumire sau ca dovada a respectului pentru cineva. Pot insoti de asemenea darurile indragostitilor, situatie in care simbolizeaza atasamentul sufletesc fata de persoana iubita. Toate, insa, pe lume se spune ca au un pret iar in cazul florilor de Lisianthus acesta consta in dificultatea cu care se cresc. Nu ne place s-o spunem dar Lisianthus este o planta foarte pretentioasa, care are nevoie pe langa altele de multa lumina si umezeala. De asemenea, solul nu trebuie sa fie prea acid pentru ca radacina plantei se va deteriora. Prefera locurile cu lumina directa de la soare si totodata ferite de vant. Perioada de inflorire este cuprinsa in mod normal intre inceputul lui iulie si sfarsitulul lunii octombrie, iar pentru plantele de interior aceasta poate fi decalata, in functie de momentul semanarii si conditiile de ingrijire oferite. Lisianthus se recolteaza cel mai bine dimineata, inainte ca temperaturile sa fie prea ridicate. In acest timp, concentratia de zahar din planta atinge nivelul maxim, lucru care asigura o durata optima de viata in vas. Indata dupa recoltare, tulpinile se aseaza pentru cel putin 2 ore in apa curata cu adaos de conservanti. Daca tijele sunt prea scurte in momentul cand apare prima floare, acesta floare poate fi indepartata, iar tulpina va continua sa creasca pana la aparitia urmatoarelor doua generatii de flori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lisianthus - enciclopedia universala

Lisianthus:  Originara din Statele Unite ale Americii, lisianthus este o planta cu flori foarte frumoase, motiv pentru care deseori este aleasa de horticultori pentru a orna gradinile. De asemenea este floarea ideala pentru decorarea buchetelor de mireasa. Florile plantei cu numele lisianthus au o insemnatate deosebita inca din perioada victoriana. Acestea reprezentau totodata o emotie sau un sentiment. Numele provine din cuvintele de origine greaca "lysis" si "anthos", acestea insemnand disolutie, respectiv floare. De asemenea este cunoscuta si sub numele de gentiana de preerie sau zambila texana. In categoria florilor decorative, lisianthus nu a fost introdusa de mult timp. Cu toate acestea a captat atat atentia cumparatorilor cat si a cultivatorilor. Ambele categorii indragesc aceasta floare pentru aspectul fin si culorile care inspira rafinament. Multe specii noi ale acestei plante au fost dezvoltate in Europa, Japonia si Noua Zeelanda inca din anii '80. Forma florii este nu este deloc complicata. Are patru petale, iar in forma dubla poate fi confundata cu bujorii sau trandafirii. Inaltimea la care poate sa ajunga nu depaseste 60 de centimetri si are frunzele verzi. Este foarte indragita pentru ca nu se ofileste repede si se gaseste in multe combinatii coloristice. Florile de lisianthus pot fi albe, roz, mov, galbene sau chiar alb cu mov. Poate fi de asemenea cultivata si in ghivece pentru a inveseli orice casa. Florile raman inflorite aproape o luna de zile, si infloreste la trei luni de la cultivare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 56 57 58

59

60 61 62 »
«

»