Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 6

Lambrior, Alexandru - enciclopedia universala

Lambrior, Alexandru:  (n. 12 ianuarie 1845, Falticeni, jud. Suceava - d. 20 septembrie 1883, Iasi) - filolog si folclorist. Absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii din Iasi. Profesor de liceu. Junimist. Studii de romanistica la Paris, unde i-a audiat pe Marcel Breal, Gaston Paris, Antoine Darmsteter. Membru al Academiei (1882) . S-a remarcat ca lingvist prin publicarea studiului Limba romana veche si noua (Talmacirea romaneasca a scrierilor lui Oxenstierna) , 1873, scris in lumina pozitivismului neogramatic. A fost primul folclorist roman care s-a ocupat de jocurile de copii. A publicat Carte de citire (Bucati scrise in deosebite veacuri) , Cu o introducere asupra limbei romanesti, 1882.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LAN - enciclopedia universala

LAN:  (Local Area Network) - 1. Grup de computere si alte dispozitive dispersate pe o suprafata relativ limitata si conectate printr-o linie de comunicatie care permite oricarui dispozitiv sa interactioneze cu altul din aceasta retea. LAN-urile de obicei includ microcomputere si resurse comune ca imprimante laser si hard-disk-uri foarte mari. Cele mai multe LAN-uri pot suporta o mare varietate de computere si alte dispozitive. Fiecare dispozitiv trebuie sa foloseasca protocoale potrivite, fizice si data-link pentru acel particular LAN; oricare dintre dispozitivele LAN, care doresc sa comunice intre ele, trebuie sa foloseasca acelasi protocol de comunicatie. Desi LAN-urile singulare sunt limitate geografic

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lance - enciclopedia universala

Lance:  Veche arma de atac, formata dintr-un varf ascutit de metal montat la capatul unei prajini de lemn. A fost folosita cu predilectie de cavalerie, precum si in turniruri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lancranjan, Ion - enciclopedia universala

Lancranjan, Ion:  (n. 13 august 1928, Oarda de Sus, jud. Alba - d. 4 martie 1991, Bucuresti) - prozator. A absolvit Scoala de literatura Minai Eminescu. A fost redactor la diverse publicatii literare. Redactor sef adjunct la Gazeta literara (1965-1967) . A scris romane inspirate de schimbarile survenite in viata societatii romanesti dupa razboi. Stil dur, nedecorativ: Cordovanii, 3 vol., 1963, Premiul de Stat, Premiul Uniunii Scriitorilor; Eclipsa de soare, nuvele, 1969; Ploaia de la miezul noptii, 1974; Drumul cainelui, 1971; Caloianul, 2 vol., 1975; Suferinta urmasilor, 1978; Fiul secetei, 1979; Toamna fierbinte, 1986; Lostrita, 1990. Publicistica a fost stransa in volumele: Fragmentarium, 1969; Nevoia de adevar, 1978; Cuvant despre Transilvania, 1982; Vocatia constructiva, 1983.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct