Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 60

Lisita - enciclopedia universala

Lisita:  este o pasare cu o lungime de 35 cm. Este adesea confundata cu ruda sa, gainusa de apa, cu care se aseamana. Ca toate lisitele are penajul negru. Este lisita comuna in Europa: se recunoaste dupa fruntea si ciocul sau albe. Este o pasare sociabila, care se aduna in carduri imense pe lacuri si pe marile iazuri, unde isi petrece iarna. Imagineaza-ti vacarmul pe care-l fac mii de lisite care scot in acelasi timp strigatul care le este caracteristic: cau cau! Lisita isi construieste cuibul in stuf si il reutilizeaza in fiecare an. Aici femela depune intre 4 si 11 oua, pe care le cloceste 21 pana la 24 de zile. Puii invata sa zboare catre varsta de 2 luni. Lisita se hraneste cu vegetale acvatice. Pentru a le smulge de pe fundul apei, ea poate sa se scufunde la mai mult de 7 m adancime si sa ramana sub apa timp de 30 de secunde!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lisita (Fulica atra) - enciclopedia universala

Lisita (Fulica atra):  Este o pasare destul de des intalnita in aproape toate ochiurile de balta cu un pic de stuf. Seamana foarte mult la aspect cu gainusa de balta, numai ca lisita este mai mare, de aproximativ 38 cm si are ciocul de culoare alba cu o ridicatura spre frunte de aceeasi culoare. Lisita este o pasare destul de sperioasa si rar o vedem avantata in largul lacului. De obicei inoata pe langa stuf si la cea mai mica miscare suspecta se face navazuta in padurea de stuf. Penajul este de culoare complet neagra cu ceva reflexii albastrui. Laba piciorului la lisita nu este palmata insa pernutele sunt aplatizate si au o culoare gri-albastrui. Lisitele sunt bune inotatoare si se scufunda foarte bine. Ochii sunt de culoare rosie. Lungimea corpului este de 36-38 cm, anvergura aripilor de 70-80 cm iar greutatea de 600-900 g. Hrana lisitei este constituita din vegetatie acvatica pe care de cele mai multe ori o aduna prin scufundari de pe fundul apei. Mai rar, lisita consuma diferite vietati acvatice de mici dimensiuni. Cuibul lisitei este facut din stuf si vegetatie uscata direct pe apa in interiorul stufului. Pentru ca pluteste,cuibul nu va fi afectat de eventualele fluctuatii ale nivelului apei. In luna aprilie lisita depune pana la 12 oua de culoare cafenie deschisa cu picatele. Clocitul este facut prin rotatie de ambii parteneri iar perioada de incubatie este de 22 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

LISP - enciclopedia universala

LISP:  (LISt Processing) - limbaj de programare orientat spre lista, dezvoltat intre anii 1959-1960 de John McCarthy si folosit mai ales la procesarea listelor de date. LISP a fost o indepartare serioasa de la limbajele procedurale

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Listerioza - enciclopedia universala

Listerioza:  Boala infectioasa al carei agent este un bacii Gram pozitiv, Listeria monocytogenes, responsabila de avorturi si de infectii neuromeningeene. Listerioza este frecventa la animale (bovine, porcine, pasari), mult mai rara la om, care se contamineaza de cele mai multe ori pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul (lapte crud, branzeturi facute cu lapte crud, came cruda sau insuficient gatita, vegetale crude, mezeluri). Femeile pot transmite bacilul copilului in timpul sarcinii prin intermediul placentei sau in cursul nasterii. La adult, listerioza se manifesta printr-o febra si prin dureri generalizate. Ea poate, de asemenea, sa ia o forma mai grava, in particular la subiectii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite, si sa provoace o meningita (listerioza neuromeningeana) sau o septicemie. Nou-nascutii afectati de boala sufera o septicemie grava asociata cu o meningita, cu o atingere a ficatului sau cu o pneumonie. Contaminarea fatului de catre mama in cursul celui de al doilea trimestru de sarcina poate cauza o nastere prematura, moartea fatului in utero sau o suferinta fetala. Listerioza este tratata prin administrarea a doua tipuri de antibiotice, intre care penicilina, pe o durata de trei saptamani. Unele precautii alimentare, imperative in caz de sarcina, permit evitarea infectiei: trebuie evitat total consumul de legume crude sau insuficient gatite, sa se prefere mezelurile preambalate in defavoarea celor taiate de vanzator, sa se refiarba alimentele conservate la frigider, sa nu se consume crusta branzeturilor cu pasta moale, sa se fiarba laptele crud sau pasteurizat inainte de a fi consumat. De altfel, este recomandabila spalarea mainilor si curatarea ustensilelor de bucatarie dupa manipularea alimentelor negatite, curatarea si dezinfectarea cu regularitate (de doua ori pe luna) a frigiderului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 57 58 59

60

61 62 63 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct