´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 68

Logofat - enciclopedia universala

Logofat:  Mare dregator, membru al Sfatului domnesc; in Moldova era intaiul boier al Safatului domnesc, iar in Tara Romaneasca venea indata dupa ban si vornic. Ca sef al cancelariei domnesti, avea in grija sa redactarea hotararilor luate de domn si de Sfatul domnesc, pe care le intarea cu pecetea domnului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Logografi - enciclopedia universala

Logografi:  Primii reprezentanti ai prozei istorice grecesti (sec. VI-V i.Hr.). Logografii au preluat legende si poeme epice populare, incercand sa reconstituie cu ajutorul acestora istoria triburilor si a oraselor grecesti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Logoree - enciclopedia universala

Logoree:  Tulburare de limbaj caracterizata printr-un flux abundent de cuvinte debitate rapid pe durate lungi. Logoreea este un semn deosebit de caracteristic al unei tulburari psihiatrice, mania sau accesul maniac. Bolnavul sare de la o idee la alta, multiplica jocurile de cuvinte. Atentia sa se risipeste sub actiunea solicitarilor exterioare, facand imposibila gandirea si sinteza. Pot fi asociate si elemente delirante. O logoree se observa, de asemenea, si in cursul afaziei lui Wernicke, afectiune neurologica a cortexului unei emisfere cerebrale, care se traduce prin pierderea capacitatii de intelegere a limbajului si a sensului cuvintelor. In acest caz, bolnavul deformeaza cuvintele, foloseste un cuvant in locul altuia. Uneori, limbajul se transforma intr-un jargon totalmente de neinteles pentru ceilalti, fara ca bolnavul sa-si dea seama de aceasta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lohii - enciclopedia universala

Lohii:  Scurgere vaginala ce survine in mod normal ca urmare a nasterii. Lohiile sunt compuse din cheaguri de sange, din resturile de membrane (caduca uterina) si dintr-o zemuire a plagilor vaginului si colului uterin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»