´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 7

Lande - enciclopedia universala

Lande:  campii intinse situate pe tarmul Atlanticului, formate din nisipuri marine fixe sau miscatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Landsaft - enciclopedia universala

Landsaft:  complex teritorial natural omogen din punct de vedere genetic, asezat pe aceeasi temelie geologica, are acelasi tip de relief, clima si este constituit din domenii naturale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Langusta - enciclopedia universala

Langusta:  este un crustaceu foarte apreciat de amatorii de fructe de mare! Este o ruda apropiata a crabului si a homarului. Antenele ei sunt foarte lungi si ii servesc drept radar. Ea efectueaza uneori migratii spectaculoase in timpul carora pot fi observate mii de languste mergand una dupa alta in sir indian. Langusta se gaseste, in general, la o adancime intre 70 si 200 m, dar in perioada de reproducere ea vine mult mai aproape de coasta. Masculul intoarce femela pe spate si isi depune spermatozoizii pe abdomenul acesteia. Cateva ore mai tarziu femela produce ovule care sunt atunci fecundate. Aceste oua fecundate sunt lipite unele de altele intr-un invelis gelatinos si raman prinse de abdomenul femelei. Dupa douazeci de zile, din ou apare o larva inotatoare. Dupa mai multe naparliri, ea se va transforma intr-o mica langusta. Ca toate crustaceele, langusta creste toata viata: procesul are loc treptat, la fiecare naparlire!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lantana - enciclopedia universala

Lantana:  Lantana sau planta cameleon a verii este o floare versatila de vara, originara din tinuturile tropicale ale Americii, placuta si usor de ingrijit. Cea mai evidenta calitate pe care o detine este ca infloreste abundent, in culori diverse, de primavara pana la instalarea frigului. Ca acest lucru sa se intample, insa, are nevoie sa i se ciupeasca varfurile lastarilor pe parcursul verii. Lantana cere un sol neutru, bine drenat si bogat in nutrienti. Udarea insuficienta a Lantanei comune poate duce la patarea frunzelor, dar nici udarea in exces nu este de dorit, pentru ca inlesneste putrezirea radacinilor. In natura, plantele masoara pana la 1 m inaltime, ceea ce le face deosebit de aratoase si preferate unde exista intinderi mari de verdeata. Totodata, Lantana poate fi crescuta si in ghiveci, preferabil la multa lumina pe terasa sau balcon. Pentru a respecta dezvoltarea plantelor, folositi vase cu un diametru de maximum 20 cm, apoi limitati-va doar la refacerea stratului de compost de la suprafata. Exista peste 100 de specii de Lantana, din care doar cateva sunt intalnite la nivelul continentului nostru: Lantana camara, Lantana montevidensis, Lantana trifolia si alte cateva specii hibride rezultate prin incrucisarea acestora. Pe parcursul ciclului de viata inflorescentele isi schimba culoarea, din acest motiv planta este numita si "cameleonul". Inflorescentele sale sunt alcatuite din multe flori de mici dimensiuni, portocalii, galbene, rosii, violet. Florile de Lantana imprastie un miros suav, discret. Cea mai facila si simpla metoda de inmultire a plantei de gradina este butasirea. Aceasta procedura are avantajul ca poate fi aplicata in orice moment al verii. Toamna si iarna lantana de ghiveci are nevoie de o temperatura de 10-13 grade Celsius si periodic de cateva ore de expunere la soare. De asemenea, pe parcursul celor doua sezoane udarile trebuie sa se limiteze doar la evitarea uscarii pamantului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»