´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 78

Luceafarul - enciclopedia universala

Luceafarul:  (din 1958) - saptamanal. Bucuresti. Revista literara editata de Uniunea Scriitorilor. Primul director Mihai Beniuc. Din 1990 director Laurentiu Ulici. Editata deFundatia Luceafarul si Uniunea Scriitorilor, in prezent condusa de prozatorul Marius Tupan.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Luceafarul romanesc - enciclopedia universala

Luceafarul romanesc:  (din 1990) - lunar, Montreal, Canada. Cu subtitlul Magazin al romanilor din strainatate. Director: Dan Fomade. Publica si autori din tara: Octavian Paler, Petre Mihai Bacanu, St. Augustin Doinas s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lucita - enciclopedia universala

Lucita:  Afectiune cutanata declansata prin expunerea pielii la soare. Termenul lucita acopera trei afectiuni distincte. Lucita estivala benigna provoaca mici pete rosii, usor proeminente, semanand uneori cu urticaria, sau mici "basicute", asociate cu mancarimi mari. Ea afecteaza mai ales femeia de varsta cuprinsa intre 25 si 40 ani, dupa prima expunere solara brusca sau prelungita din anul respectiv, si scuteste de obicei fata. Lucita polimorfa, mai grava, atinge barbatul sau femeia adulta si debuteaza dupa 12-24 ore de la prima expunere solara primavara. Ea ia aceeasi forma ca si lucita estivala benigna, dar poate sa se complice cu o eczema, o urticarie, un lichen sau un prurigo. Leziunile provoaca mancarimi puternice. Lucita hibernala benigna este o eruptie a fetei afectand subiectii tineri, de cele mai multe ori fete sau fetite sub 15 ani, survenind la expunerea brusca la soare la o altitudine de peste 1. 500 metri. Ea se traduce prin placi rosii si violacee adesea umflate, asemanatoare urticariei, care apar pe frunte, tample, pometi, urechi si provoaca mancarimi. Afectiunile sunt tratate cu antihistaminice, pe cale orala, si prin aplicatii locale de antiinflamatoare. Leziunile dispar in cateva zile. Prevenirea cuprinde, pe de o parte, protectia impotriva radiatiei solare (creme), pe de alta parte, medicamente administrate pe cale orala (antipaludice de sinteza, carotenoide) si sedinte de puvaterapie (asocierea unei expuneri la radiatiile ultraviolete Acu psoralenele) inainte de a expune pielea la soare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Ludescu, Stoica - enciclopedia universala

Ludescu, Stoica:  (n. 1612 - d. 1695) carturar muntean. Atasat familiei postelnicului Constantin Cantacuzino, este trimis la ocna de Grigore Ghica. Autorul presupus al Letopisetului cantacuzinesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 75 76 77

78

79 80 81 »
«

»