´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 80

Lumea ilustrata - enciclopedia universala

Lumea ilustrata:  (1891-1896; 1897, Bucuresti) revista bilunara . Era un magazin pentru casa si familie, dupa modelul "L'Illustration". Foarte citita, a diseminat literatura colaboratorilor sai frecventi: I. L. Caragiale, G. Cosbuc, - d. Stancescu, Matilda Cugler-Poni, Radu - d. Rosetti, ca si traducerile mai ales din literaturile franceza si germnana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lumea noua - enciclopedia universala

Lumea noua:  (1894-1898; 1898-1899; 1900, Bucuresti) saptamanal cultural. A fost condusa de Ion Nadejde, C-tin Mille, I. Paun-Pincio, C. Z. Buzdugan, I.C. Frimu, H. Sanielevici. Aceasta publicatie a inlocuit saptamanalul socialist "Munca". Edita duminica un supliment literar cu titlul "Lumea noua literara si stiintifica (1894-1897) unde s-a tradus din Marx, Engels, Paul Lafargue, Fr.Mehring. Orientarea literara asuplimentului, ca si a revistei, a fost data de C. Dobrogeanu-Gherea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lumen - enciclopedia universala

Lumen:  Spatiu care ocupa interiorul unui organ tubular (vas sau un alt canal al organismului). Acest termen desemneaza frecvent cavitatea arterelor sau a intestinelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lumina - enciclopedia universala

Lumina:  (1894 1895, din 1993, Gyula) publicatie cu aparitie neregulata, organ eclesiastico-didactic, social si literar avandca redactor responsabil pe David Voniga (1867-1933) Cateva din rubrici si semnaturi, la acest inceput: Educatiune si instructiune, Misiunea preotului, Predici poporale, Cronica, Foita Luminei, Bibliografia, Posta redactiei. Materialele religioase sunt sustinute de David Voniga, dr. Elefterescu, preotii Mihai Pacatan, Gavril Bodnariu, I.Tioldan, iar cele culturale si sociale de dr. Victor Babes, Teodor Contea, Emilia Lungu, Lucretia Ciobris, I. Grofsorean, George Ciuhandu. Se dau si informatii despre Societatea de lectura Petru Maior a studentilor de la Budapesta, precum si despre generalul Gh. Pomut, emigrat in America in 1848. Cu aparitie anuala, din 1993 (numar triplu, Lumina '90-'93) publicatia si-a castigat in toti acesti ani un prestigiu binemeritatin comunitatea romaneasca din Ungaria. Aceasta si pentru faptul ca diversitatea rubricilor si a colaboratorilor s-a imbunatatit in mod constant de la aparitie incoace. In plus, o reevaluare a traditiilor culturale, istorice, etnografice si religioase, cu accent pe comunele romanesti, a facut ca revista sa se deschida spre configurarea unui spatiu cultural, cu intreg specificul local. Unele materiale sunt medalioane ale unor personalitati romanesti cu activitate dinainte de 1900, precum Moise Nicoara (in primul numar) , David Voniga (in nr. din 1995) , George Pomut (nr. din '98 si '99) , Emanoil Gojdu (nr. din 2000, 2001) ; altele insista pe istoricul unor institutii romanesti din Ungaria, precum Scoala Superioara de la Seghedin, Szarvas (nr. din '96) , Scoala Confesionala greco- orientala din Micherechi (nr. din 2000) , Biserica baptista din Micherechi ( nr.din'97, '98) , Biserica din Apateu (nr. din 2002) . Cele mai multe articole sunt fragmente de studii de cercetare legate de cultura, istorie, limba si literatura la romanii din Ungaria, precum istoricul grupurilor etnice din Campia Ungara ( nr.din '99) , despre diftongi si triftongi (nr. din '95) , despre biografia lui Samuil Micu-Klein si Petru Maior ( nr. din'96) , despre revista Lumina la inceputurilesale ( nr. din '95) ori despre cronica activitatilor de la Institutul de cercetari ( nr. din '96) siistoricul comunei Bedeu ( nr. din'96) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»