´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 83

Lupta pentru investitura - enciclopedia universala

Lupta pentru investitura:  Lupta dintre puterea laica si cea papala pentru numirea si confirmarea in functie a prelatilor. Pana la sfarsitul sec.XI, dreptul de investitura a apartinut, de fapt, puterii laice (regelui, in Anglia; imparatului, in Germania). Ca urmare a interzicerii (1075), de catre papa Grigore VII, imparatului german

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lupul - enciclopedia universala

Lupul:  traieste in haite foarte bine organizate si ierarhizate. Seful haitei este masculul cel mai mare si cel mai puternic; urmeaza apoi ceilalti masculi, femela sefului, celelalte femele si, in sfarsit, puii de lup in ordinea fortei. Lupul este miop; nu si-ar recunoaste nici macar confratii de la o distanta de 50 cmetri! Noaptea, totusi, vederea sa este mult mai sigura decat ziua si aceasta este perioada in care el iese sa vaneze. Auzul, in schimb, ii este foarte fin. Dar, dintre toate simturile, cel al mirosului ii este cel mai util; este capabil sa simta mirosul prazii de la 2 km. Imediat ce repereaza prada, haita o urmareste pana cand aceasta este epuizata. Lupul fuge foarte repede si fara zgomot, deoarece fuge pe varfurile picioarelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lupul (Canis lupus) - enciclopedia universala

Lupul (Canis lupus):  Este un animal salbatic strans legat de istoria noastra si de evolutia noastra ca neam. Amintim doar faptul ca intemeietorii Romei Romulus si Remus au fost salvati si crescuti de o lupoaica iar dacii aveau ca stindard de lupta un cap de lup. Daca acum 100 de ani lupii existau in numar mare in toata tara, de la delta si pana in inaltimile montane, astazi, lupii mai pot fi zariti doar in zonele montane si rar coboara in padurile dese si greu acccesibile de deal. In momentul de fata autoritatile estimeaza o populatie de 3000 de lupi in Romania dar probabil ca aceasta cifra este mult umflata pentru a se putea elibera in continuare autorizatie de vanatoare la aceasta specie. Lupul este foarte asemanator cu un caine lup, doar ca este un pic mai mare. Are o lungime de pana la 1,5m si o inaltime la greaban de pana la 90cm. Greutatea medie a lupului este de 40-50 kg. Femela este de obicei mai mica. In mod exceptional sunt exemplare care ajung la 65kg. Blana este de culoare sura cenusie, cu brun deschis pe burta si picioare. Urechile sunt mici, ridicate in sus, coada este scurta si groasa, gatul puternic. Picoarele din fata par mai inalte decat cele din spate iar pieptul este lat si robust. Lupul este un animal suplu si agil dar foarte puternic. Constitutia sa fizica emana forta si determinare. Lupul are toate simturile bine dezvoltate. Asta il ajuta foarte mult in localizarea surselor de hrana de pe teritoriul sau. Strabat pana la 30-40km pe noapte in cautarea hranei ceea ce inseamna ca fiecare haita are nevoie de un teritoriu vast pe care sa poata trai. Haitele pot numara pana la 30-40 de exemplare dar frecvent sunt intalnite haite mult mai mici. Faptul ca atunci cand este scapat in stani provoaca pagume insemnate il face un animal nu tocmai iubit de locuitorii din zonele montane, mai ales de proprietarii de animale. Imperecherea lupilor are loc in luna februarie martie iar perioada de gestatie este de 63 de zile. In haita numai femela dominanta are dreptul sa procreeze,restul haitei ajutand la cresterea puilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lupus eritematos cronic - enciclopedia universala

Lupus eritematos cronic:  Dermatoza cronica caracterizata printr-o eruptie cutanata sub forma unei masti pe fata. Lupusul eritematos cronic este localizarea cutanata a lupusului eritematos diseminat. Lupusul formeaza leziuni cutanate rosii care cuprind cruste ce nu provoaca mancarimi. Aceste leziuni debuteaza prin simple placi, de extindere limitata, uneori parcurse de mici vase dilatate. Ca urmare, ele sunt sediul unei hiperkeratoze (cresterea excesiva a stratului comos al pielii) de importanta variabila. Leziunile se dezvolta in mod relativ simetric pe nas, obraji, urechi, frunte si barbie. Evolutia se face prin pusee succesive, adesea declansate de o noua expunere la soare. In anumite forme, lupusul se poate extinde mult, antrenand leziuni destul de inestetice. Tratamentul face apel la dermocorticosteroizi cu actiune locala, prescrisi in simple masaje sau in pansamente. Leziunile puternic keratinizate pot fi suprimate prin criochirurgie sau prin laser cu dioxid de carbon. Totusi, adesea este necesar un tratament general: administrarea orala de antipaludice sau, atunci cand acestea sunt ineficace, sulfone, retinoide sau talidomida. Prevenirea lupusului eritematos cronic consta in evitarea soarelui si in protejarea pielii cu ajutorul cremelor solare ecran total.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»