´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 84

Lupus eritematos diseminat - enciclopedia universala

Lupus eritematos diseminat:  Boala infla matorie de origine autoimuna, ce afecteaza un mare numar de organe. Lupusul eritematos diseminat, sau LED, face parte din bolile sistemice sau conectivite. Este o boala cu mare predominanta feminina (8 femei la 2 barbati), a carei frecventa maxima se situeaza intre 20 si 30 ani. Aceasta afectiune este cauzata probabil de multipli factori, dar terenul genetic este, fara indoiala, cel mai important. Acestea variaza mult de la un bolnav la altul. Semnele generale, prezente in timpul puseelor bolii, asociaza o febra, o pierdere a poftei de mancare si o pierdere in greutate. Manifestarile articulare (artrita acuta, subacuta sau cronica, sau simple dureri articulare) se gasesc la 90% dintre bolnavi. In schimb, o osteonecroza (necroza osoasa) nu se dezvolta decat la 5% dintre ei. Manifestarile cutanate sunt foarte diverse: eritem al fetei in forma de aripi de fluture, leziuni de lupus eritematos cronic (placi rosii continand cruste), vascularita, urticarie, sensibilitate la lumina, cadere a parului, leziuni de tip degeraturi, crestere sau diminuare a pigmentatiei. Atingerea renala este o complicatie frecventa (mai mult de 50% dintre cazuri); ea se manifesta fie prin anomalii urinare simple (proteinurie, hematurie microscopica), fie printr-un sistem nefrotic si corespunde unei distrugeri a glomerulilor (glomerulonefrita); ea poate evolua spre o insuficienta renala. Sistemul nervos poate, de asemenea, sa fie atins: crize convulsive, paralizie, migrena, tulburari de comportament, in sfarsit, se mai observa tulburari cardiovasculare (peri-cardita, miocardita, endocardita, tromboza arteriala sau venoasa, hipertensiune), respiratorii (pleurezie) si hematologice (leucopenie, trombopenie, anemie hemolitica, chiar hipertrofie ganglionara, crestere in volum a splinei). Sarcina si perioada de dupa nastere favorizeaza puseele bolii. Avorturile spontane sunt frecvente. Evolutia este lenta, putand sa se intinda pe mai multi ani. Ea sc face prin pusee spontane intrerupte de remisiuni complete de durata variabila (de la cateva luni pana la mai multi ani). Lupusul eritematos diseminat necesita o luare in atentie globala a bolnavului. Odihna este utila in timpul puseelor bolii, iar expunerea la soare este contraindicata. Formele benigne (in principal cutanate, articulare si pleurale) sunt tratate cu antiinflamatoare nesteroidiene sau cu aspirina, asociate cu antimalarice de sinteza. Uneori este necesara o scurta corticoterapie. Formele cele mai severe (atingerea sistemului nervos central sau atingerea renala grava) sunt tratate cu doze mari de corticosteroizi, uneori asociate cu medicamente imunosupresoare. Unele cazuri de nefropatii lupice grave care au evoluat spre o insuficienta renala obliga efectuarea unui tratament prin hemodializa, chiar recurgerea la un transplant renal. Orice sarcina la o femeie care sufera de lupus trebuie sa fie considerata ca fiind un mare risc si necesita o supraveghere deosebita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lusitani - enciclopedia universala

Lusitani:  Populatie de origine iberica stabilita in sud-vestul Peninsulei Iberice. Dupa un lung conflict cu romanii au fost supusi si inglobati, in timpul lui Augustus, in nou creata provincie imperiala Lusitania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lustratie - enciclopedia universala

Lustratie:  1. Rit roman de purificare, avand ca scop eliberarea de influente rele asupra unor oameni, a unui spatiu locuit sau cultivat. Se desfasoara ca procesiune insotita de rugaciuni si litanii, urmata de o jertfa. 2. Perioada in care unui fost demnitar comunist cu functii importante in stat sau in aparatul represiv i se interzicea accesul la unele functii in stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Luteranism - enciclopedia universala

Luteranism:  Doctrina a protestantismului german, intemeiata in sec. XVI de Martin Luther, care considera esentiala pentru mantuire credinta si nu cultul religios, pe care l-a simplificat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 81 82 83

84

85 86 »
«

»