Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 85

Lutic, Mircea - enciclopedia universala

Lutic, Mircea:  (n. 29 mai 1939, com. Iordanesti, jud. Storojinet, Bucovina, azi Ucraina) - poet si traducator. A absolvit Facultatea de Istorie si Filologie a Universitatii din Chisinau. Profesor in Basarabia, apoi gazetar la Glasul Bucovinei, Cernauti. Presedinte al Societatii pentru cultura romaneasca 'Mihai Eminescu' din Cernauti (fondata 1989) . Scrie versuri despre soarta romanilor bucovineni: Bastina luminii, 1973; Fereastra de veghe, 1978 si a tradus masiv mai ales din literatura rusa: A. Puskin, - d. Lermontov, N. Tihonov, - d. Solohov, L. Tolstoi, I. Turgheniev, A. Cehov, s.a. Pentru Fratii Karamazov de Dostoievski a primit Premiul Literar international 'Ivan Franko', 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Luxatie - enciclopedia universala

Luxatie:  Deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii antrenand o pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare. O luxatie este provocata de un soc sau de o miscare fortata, mult mai rar de o malformatie (luxatia congenitala a soldului). Se vorbeste de luxatie partiala, sau de subluxatie, atunci cand osul deplasat a alunecat intr-o parte dar inca ramane in contact pe o anumita suprafata cu al doilea os al articulatiei. Simptomele unei luxatii sunt caracteristice: durere, deformatie si imposibilitatea de a misca articulatia. Radiografia permite confirmarea diagnosticului. O luxatie poate fi asociata cu o fractura a unuia sau ambelor oase. De altfel, ea se poate complica pe scurta durata cu o compresie a arterelor sau a nervilor invecinati, ori a maduvei spinarii in cazul vertebrelor. O luxatie veche poate reaparea cu ocazia unor traumatisme, chiar a unor miscari din ce in ce mai mici: atunci se vorbeste de luxatie recidivanta. Tratamentul consta intr-o reducere (punere la loc) de urgenta, la spital, a celor doua oase; aceasta operatie poate fi ortopedica (prin manevre externe) sau, uneori, chirurgicala. Articulatia este apoi imobilizata, timp in care capsula si ligamentele se cicatrizeaza: timp de 2-3 saptamani pentru o articulatie mica, o luna pentru luxatia soldului, aceasta necesitand in plus punerea in tractiune a gambei. Mult mai rara si mai grava, luxatia genunchiului, care antreneaza o ruptura a tuturor ligamentelor articulatiei, necesita o reparatie chirurgicala si o imobilizare a membrului inferior timp de aproximativ 6 saptamani. Bolnavul poate merge ajutandu-se de bastoane apoi, la aproximativ doua luni dupa accident, fara sa se sprijine pe piciorul respectiv. Sunt frecvente sechele ca o redoare sau, din contra, o instabilitate a genunchiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Luxatie congenitala a soldului - enciclopedia universala

Luxatie congenitala a soldului:  Malformatie a articulatiei coxofemurale caracterizata prin faptul ca ceea ce se numeste cavitate cotiloida a osului iliac, cea carc primeste capul femural, il inglobeaza incomplet. Luxatia congenitala a soldului, mai obisnuita la fete, este o boala ereditara care se observa indeosebi in unele regiuni (Bretagne, Masivul Central din Franta). Depistarea unei luxatii congenitale a soldului trebuie sa faca parte din examinarea clinica a nou-nascutului. Medicul cauta semnul de proeminare, atunci cand apropie pulpa de axa corpului, echivalent cu o reducere brusca a luxatiei. Ecografia soldurilor permite vizualizarea morfologiei articulatiei. Ea este practicata in mod sistematic de cate ori exista o anomalie la examenul clinic sau un factor predispozant: origine bretona, nastere cu prezentatie cu sezutul a fatului, mai ales. Depistarea, din ce in ce mai precoce, a permis sa se limiteze tratamentul chirurgical al malformatiei. Cand aceasta e. ste detectata la nastere, o tehnica deosebita de infasat este suficienta pentru a repune definitiv la loc soldul. Tratamentul mai poate face apel la aparataje (chilot de abductie, hamul lui Pavlik) care permit reducerea luxa-tiei, apoi stabilizarea treptata a soldului. Prescriptia necesita controale clinice, ecografice sau radiografice foarte regulate pentru a verifica eficacitatea aparatajelor folosite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Luxatie dentara - enciclopedia universala

Luxatie dentara:  Deplasare anormala a dintelui in alveola sa. O luxatie dentara este cauzata de o leziune a ligamentului alveolodentar provocata de un soc. Ea se traduce printr-o mobilitate anormala, uneori asociata cu o deplasare a dintelui, care se infunda in alveola sa sau, din contra, iese din ea in mod anormal. Tratamentul, intreprins de urgenta, consta in repunerea la loc a dintelui si in fixarea lui temporara de dintii invecinati cu ajutorul unui aparat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 82 83 84

85

86 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct