´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 100

Miosarcon - enciclopedia universala

Miosarcon:  Tumora maligna dezvoltata pe seama tesutului muscular. La copil si la adultul tanar, miosarcomul ia aspectul unor cosuri voluminoase (sarcomul zis embrionar) carc apar in gadej, vezica, prostata, vagin sau se localizeaza pe membre si in regiunea cervicala (sarcomul zis alveolar). Tratamentul consta in ablatia chirurgicala, asociata cu radioterapia si chimioterapia. O extindere la distanta a tumorii (metastaze) si recidivele sunt posibile. Prognosticul este rezervat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miotic - enciclopedia universala

Miotic:  Se spune despre o substanta capabila sa provoace o mioza (contractie a pupilei ochiului). Substantele miotice sunt utilizate pe calc locala in tratamentul glaucomului cronic cu unghi larg si in cel al glaucomului cu unghi ingust. Medicamentele miotice pot provoca O modificare a campului vizual sau o crestere a secretiei lacrimale. Uneori, se constata dureri de cap sau clipiri din pleoape, dar ele sunt rare si dispar destul de repede.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miotonie - enciclopedia universala

Miotonie:  Anomalie musculara caracterizata printr-o decontractare anormal de lenta. Miotonia se caracterizeaza prin faptul ca, dupa o contractie normala, muschiul nu ajunge sa se decontracteze si sa-si reia starea de relaxare. Daca se cere, de exemplu, pacientului sa stranga tare pumnul, el nu poate sa-l relaxeze brusc. Miotonia este favorizata de frig. Ea constituie un semn observat intr-un grup de boli denumite distrofii musculare (boala lui Steinert, sau miopatia atrofica cu miotonie; boala lui Thomsen, sau miotonia congenitala) Chinina si procainamida sunt capabile sa reduca intensitatea miotoniei. Interesul lor este totusi limitat din cauza efectelor lor nedorite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mioza - enciclopedia universala

Mioza:  Contractie a pupilei. O mioza poate fi patologica, in caz de paralizie a nervului simpatic, mai ales in sindromul lui Claude Bernard-Horner, legat de o atingere a plexului simpatic si caracterizat printr-o mioza, un ptosis (caderea pleoapei superioare) si o infundare a globului ocular in orbita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 97 98 99

100

101 102 103 »
«

»