´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 101

Miozita - enciclopedia universala

Miozita:  Inflamatie a tesutului muscular striat. Miozitele constituie un fenomen rar, cel putin in expresiile lor majore. Ele au cauze diverse: cancer (al bronhiilor, al sanului etc ), conectivita (anomalie a colagenului, substanta diseminata in tesuturi), boli autoimune (dereglarea sistemului imunitar), uneori infectia muschilor sau efectul nedorit al unui medicament. In caz de origine infectioasa, indeosebi in cursul infectiilor cu germeni anaerobi (gangrena gazoasa), ele pot duce la o necroza a muschiului sau la o distrugere a fibrelor musculare striate. Exista trei varietati de miozita. PolimiozJtele carc afecteaza adultul si se caracterizeaza printr-un deficit muscular predominant la radacina membrelor (dificultate la ridicarea bratului, la a se ridica de pe scaun, la urcatul scarilor), simetric si cu evolutie destul de rapida. DermaUimiozitele ating adultii si copiii de preponderenta feminina; ele asociaza atingerii musculare, specifica polimiozitei, semne cutanate: pleoape purpurii si umflate, inrosirea fetei, a decolteului, a articulatiilor membrelor. Miozita cu incluzii se deosebeste de celelalte doua prin preponderenta sa la subiectii in varsta si la subiectii masculini, si prin extinderea deficitului muscular la extremitatile membrelor, o distributie asimetrica si o evolutie cronica. Tratamentul consta in administrarea de corticosteroizi, de imunosupresoare si in plasmafereza (epurarea plasmatica). El permite incetinirea evolutiei bolii si lungirea perioadelor de remisiuni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MIP - enciclopedia universala

MIP:  (Machine Instruction Processor) - procesarea instructiunilor masina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MIPS - enciclopedia universala

MIPS:  (MIllion Interferences Per Second) - numarul maxim de instructiuni pe care un procesor le poate executa intr-o secunda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miriapodele - enciclopedia universala

Miriapodele:  cuprind miriapozii (iulii) si scolopendrele; ei au o pereche de antene, un mare numar de perechi de picioare si o respiratie asigurata de trahei; pe de alta parte, scolopendrele poseda o pereche de colti veninosi ca si paianjenii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»