Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 104

Miscare naturala a populatiei - enciclopedia universala

Miscare naturala a populatiei:  schimbari survenite in numarul si structura populatiei numai ca urmare a nasterilor, deceselor, casatoriilor si divorturilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miscarea de revolutie - enciclopedia universala

Miscarea de revolutie:  reprezinta miscarea Pamantului pe orbita sa in jurul Soarelui. Pe tot parcursul revolutiei sale, axa de rotatie a Terrei (axa polilor) ramane paralela cu ea insasi. Pastrandu-si directia, aceasta executa in spatiu o miscare de translatie, motiv pentru care deplasarea planetei in jurul Soarelui se mai numeste si miscare de translatie. Perioada de revolutie, anul (365 zile, 6 ore, 9 minute, 9 secunde) este timpul necesar Pamantului pentru a face un circuit complet in jurul Soarelui. Aceasta perioada poate fi masurata diferit, in functie de reperul luat in aprecierea unei revolutii complete a Terrei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miscarea de rotatie - enciclopedia universala

Miscarea de rotatie:  reprezinta invartirea Pamantului in jurul axei sale polare. Perioada de rotatie, adica timpul necesar ca Pamantul sa se roteasca cu 360° este de 23 ore, 56 minute si 4,09 secunde, aceasta perioada mai este numita si zi siderala. Miscarea Pamantului in jurul axei sale, in jurul Soarelui, in jurul axei Lunii si in jurul Pamantului se realizeaza in acelasi fel. Sensul de rotatie poate fi determinat pe baza uneia dintre urmatoarele reguli: daca ne imaginam ca privim de sus Pamantul uitandu-ne spre Polul Nord, sensul de rotatie este contrar miscarii acelor de ceasornic; daca punem degetul pe un punct situat langa ecuator si impingem spre est, globul se va roti in directia corecta, ceea ce explica expresia curenta "" "rotatia spre est a Pamantului". Sensul rotatiei Pamantului este invers celei de miscare aparenta a Soarelui, Lunii si stelelor, deoarece aceste corpuri par sa se deplaseze spre vest pe bolta cereasca, aceasta inseamna ca pamantul se roteste spre est. Viteza de rotatie, definita ca viteza cu care un punct de pe suprafata terestra se deplaseaza pe o orbita circulara in virtutea miscarii de rotatie a planetei, este definita de la un loc la altul si se calculeaza impartind lungimea paralelei geografice de la latitudinea respectiva la valoarea de 24 (perioada medie de rotatie). La Ecuator, unde circumferinta este de cca 40000 km, viteza de rotatie este de aproximativ 1700 km/h (465m/s), iar in dreptul paralelei de 60° viteza scade la 850 km/h, iar la poli viteza devine nula. Omul nu poate sesiza miscarea deoarece rotatia se face cu viteza constanta. Consecintele miscarii de rotatie a Pamantului sunt urmatoarele:
- cea mai importanta consecinta a miscarii de rotatie este succesiunea zilelor si a noptilor, astfel ca un punct de pe suprafata Pamantului care se afla la un moment dat in dreptul Soarelui ajunge din nou in aceeasi pozitie dupa 24 de ore, descriind un cerc (360°). Putem calcula astfel ca intr-o ora orice punct parcurge aparent 15° de meridian. O consecinta importanta a acestui fapt este aceea ca din 15° in 15° de meridian exista o diferenta de o ora.
- datorita Miscarii de Rotatie, temperatura aerului se modifica in 4 ore, astfel in timpul zilei suprafata Pamantului se incalzeste, iar in timpul noptii se raceste.
- forta centrifuga, generata de rotatia Pamantului, da nastere la o usoara tendinta a obiectelor de a cadea in spatiu. Deoarece forta gravitatiei este de 289 ori mai mare decat forta centrifuga la ecuator, obiectele nu pot parasi suprafata, iar greutatea lor se reduce. La ecuator forta centrifuga are valoarea maxima si efectul ei este foarte pronuntat.
turtirea corpului planetar solid la poli si bombarea sa in zona ecuatoriala, situatie care se repercuteaza asupra invelisurilor concentrice din interiorul planetei precum si turtirea invelisului extern gazos, atmosfera. Consecintele turtirii la poli implica: inegalitatea arcelor de un grad al meridianelor si faptul ca obiectele situate la poli sunt mai apropiate de centrul planetei decat cele de la Ecuator. Ca urmare, acceleratia gravitationala este mai scazuta la Ecuator si creste spre poli.
- aparitia fortei de inertie Corolis, ca rezultat al compunerii geometrice a vitezei proprii si a vitezei de rotatie a unui corp, care actioneaza asupra obiectelor in miscare, impunandu-le o deviere spre dreapta in emisfera nordica si spre stanga in emisfera sudica. Valoarea acestei forte este nula la Ecuator si se manifesta din ce in ce mai pregnant cu cat ne apropiem de poli. Actiunea fortei Coriolis determina tendinta de abatere a cursurilor raurilor spre malul drept in emisfera nordica si spre malul stang in emisfera sudica, dirijeaza directia de deplasare a principalilor curenti oceanici, precum si circulatia aerului intre centri de presiune maxima si minima (alizeele bat din directia N-E in emisfera nordica si dinspre S-E in emisfera sudica).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miscarea literara - enciclopedia universala

Miscarea literara:  (1924-1925, Bucuresti) - saptamanal. Revista de critica si informatie literara, artistica si culturala editata de Liviu Rebreanu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 101 102 103

104

105 106 107 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct