´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 106

Miscari ritmice (mareele) - enciclopedia universala

Miscari ritmice (mareele):  reprezinta fenomenul de ridicare si de coborare a nivelului apelor in regiunea tarmului, conditionat de forta de atractie dintre Pamant, Luna si Soare, si rotatia Pamantului. Fenomenul de inaintare este fluxul, iar cel de retragere - refluxul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miscari tectonice - enciclopedia universala

Miscari tectonice:  sunt miscari ale scoartei terestre care au ca rezultat cutarea, falierea, coborarea sau deplasarea pe orizontala a unor parti ale sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Missir, Petru Th. - enciclopedia universala

Missir, Petru Th.:  (n. 8 octombrie ]856, Roman - d. 10 iunie 1929, Bucuresti) publicist. Armean ca origine. A studiat Dreptul la Viena si a fost secretar al societatii studentilor romani Romania juna. Doctorat in Drept la Berlin. Junimist. Profesor la Universitatea din Iasi. Membru onorific al Academiei Romane (1926) . Ca literat a cultivat idealul clasic. A lasat foarte multe articole de critica literara, mai ales in Convorbiri literare", dar nu le-a publicat si in volum: O pagina din istoria Romaniei june, 1892; Generatiunea noastra, 1892; Junimism, 1897. A strans fondurile necesare ajutorarii lui - d. Eminescu in perioada bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mistretul - enciclopedia universala

Mistretul:  este un cocosat al padurilor este ruda salbatica a porcului, dar, spre deosebire de acesta din urma, el nu-si petrece timpul balacindu-se in mocirla! Face si el cate o baie de namol din cand in cand, dar numai ca sa se racoreasca sau ca sa-si curete pielea de paraziti. Ca si la porc, botul mistretului se termina cu un rat cu ajutorul caruia scormoneste pamantul pentru a-si procura hrana: radacini, tuberculi, mici animale si starvuri. Femela mistretului (scroafa) poate avea intre 2 si 6 pui la o fatare. Pana la varsta de 6 luni, puii au pielea dungata. Atunci cand suge laptele de la mama lui, fiecare pui foloseste intotdeauna aceeasi mamela. Atentie, daca intalnesti in padure un mistret, sa stii ca atunci cand scrasneste din dinti (se spune ca sparge alune) inseamna ca este pregatit sa atace si un mascul mare are cam 150 kg de muschi!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 103 104 105

106

107 108 109 »
«

»