´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 107

Mistretul (Sus scrofa) - enciclopedia universala

Mistretul (Sus scrofa):  Seamna mult cu porcul domesticit insa are un aspect mult mai salbatic, mai fioros. Cand il vedem avem impresia de putere bruta si salbatica. De altfel vierul la maturitate este simbolul virilitatii,al vigorii masculine. Mistretul poate ajunge la o lungime de 2m si o inaltime la greaban de 1m. In situatii de exceptie vierii pot ajunge la o greutate de 250 kg. Scroafele sunt mai mici atat in greutate cat si in lungime. Puterea mistretului sta in cap si in gat; ratul gros este fierul plugului ce scormoneste pamantul iar gatul puternic este utilajul care actioneaza acest plug. Capul puternic este si scutul lui de aparare. De coltii lui mari,lungi si intorsi au invatat sa se fereasca atat cainii cat si marii pradatori ca ursul ori lupul. Acesti colti pot ajunge la o lungime de 30cm. Ii place sa traiasca in umbra padurilor in apropierea apelor sau mocirlelor unde ii place sa se balaceasca. Se hraneste cu jir, ghinda, radacini dar nu se da deoparte nici de la oua, insecte, serpi sau soareci. Nici hoiturile nu-i displac. Mananca aprope orice ii ofera natura - este un animal amnivor. Atunci cand intra in zonle agricole cultivate provoca pagube insemnate. De obicei se hraneste noaptea. Piele mistretului este foarte groasa,acesta reprezentant inca un scut de aparare fiind foarte greu de strapuns de pradatori. Corpul este acoperit cu par aspru,despicat la varf. Culoare generala este bruna cenusie dar cu variatii de rosiatic sau gri inchis in functie de varsta si anotimp. Mistretul are atat auzul cat si mirosul foarte bine dezvoltate. Mai putin abil este vazul acestora deorece nu vad la distante foarte mari si percep doar obiectele in miscare. Mistretii traiesc in carduri unde gasim indivizi de toate varstele. Vierii de peste un an nu mai sunt acceptati in card si sunt nevoiti sa plece. Perioada de imperechere incepe in septembrie si se termina in ianuarie. Gestatia dureaza 17 saptamani dupa care scroafa fata pana la 10 purcei. Acestia sunt de culoare bruna -galbuie cu dungi orizontale de culoare brun inchis.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MIT - enciclopedia universala

MIT:  (Massachusetts Institute of Tehnology) - Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mitomanie - enciclopedia universala

Mitomanie:  Tendinta sistematica, mai mult sau mai putin voluntara, la fabulatie si la minciuna. Mitomania ar fi un semn de imaturitate cognitiva si psihoafectiva, mitomanului fiindu-i greu sa distinga evenimentul trait de cel imaginar. Aceasta tendinta exista in mod normal si trecator la copil. La adult, mitomania poate fi un simptom al isteriei sau al perversiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mitteleuropa - enciclopedia universala

Mitteleuropa:  Doctrina politica germana, aparuta dupa razboiul franco-german din 1870, care viza unire Germaniei cu Austria intr-un bloc economic si politic pentru dominarea spatiului dintre Marea Nordului si Golful Persic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»