´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 108

Miu Cobiul - enciclopedia universala

Miu Cobiul:  balada populara romaneasca din ciclul baladelor de vitejie. Apartine eposului medieval - tema este lupta intre doi voinici - si a fost pusa in circulatie de Vasile Alecsandri prin Poezii populare ale romanilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mixedem circumscris pretibial - enciclopedia universala

Mixedem circumscris pretibial:  Infiltratie cutanata a membrelor inferioare care survine in cursul bolii lui Basedow, caracterizata printr-o crestere a activitatii glandei tiroide, sau hipertiroide. Un mixedem circumscris pretibial se manifesta prin aparitia pe fata externa a gambelor a unor papule rozalii, galbui sau depigmentate, care formeaza un relief sub forma de coaja de portocala nepruriginos. Leziunile sc intind in continuare de jur-imprejurul gambelor si se unesc in noduli mai proeminenti, izolati, atingand gleznele si partea din spate a degetelor de la picioare. O infiltratie care da un edem tare se localizeaza pe partea inferioara a gambei. Corticosteroizii locali, aplicati in pansamente ocluzive, pot da unele rezultate, dar tratamentul se dovedeste adesea deceptionam. In ce priveste tratamentul urmat simultan pentru boala lui Basedow, acesta este fara vreun cfect asupra evolutiilor mixedemului circumscris pretibial.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mixeden - enciclopedia universala

Mixeden:  Infiltratie cutanata care antreneaza o umflare a fetei si membrelor, fiind caracteristica hipotiroidiei (micsorarea activitatii glandei tiroide). Mixedemul este un edem tare si elastic, care trebuie sa fie deosebit de edemul moale care provine din retentiile hidrice ale insuficientei cardiace, renale sau hepatice. Un mixedem survine adesea la nou-nascut, mult mai frecvent la femeile cuprinse intre 30 si 50 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mixon - enciclopedia universala

Mixon:  Tumora benigna de consistenta moale, constituita din fibroblasti (celule ale tesutului conjunctiv) scaldata intr-un mucus. Mixom al auriculului este o masa cu aspect gelatinos, amplasata in auriculul stang al inimii si a carei origine este in general trombotica (transformarea unui cheag sangvin persistent in mixom). Un mixom al auriculului poate sa sc afle la originea unei insuficiente cardiace si trebuie sa se procedeze la ablatia sa chirurgicala. Prognosticul sau este bun.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 105 106 107

108

109 110 111 »
«

»