´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 118

Molluscum pendulun - enciclopedia universala

Molluscum pendulun:  Mica tumora cutanata benigna. Molluscum pendulum, foarte frecvent ca aparitie, este provocat probabil de o sinteza crescuta a factorilor de crestere (molecule care favorizeaza sau care inhiba multiplicarea celulelor. Necontagios, el formeaza o mica masa cuprinsa intre 2 si 10 milimetri, moale, rozalie, prinsa de piele printr-un pedicul si amplasata mai ales in plici (plica cotului, axiala, inghinala). Leziunile sunt unice (atunci destul de voluminoase) sau, de cele mai multe ori la subiectii obezi, multiple. Tratamentul nu este justificat decat intr-un numar mic de cazuri, din motive estetice; el consta in scoaterea leziunilor cu bisturiul electric.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Molohul - enciclopedia universala

Molohul:  este o mica reptila (soparla de circa 15 cm) ce are infatisarea unui adevarat monstru abia iesit dintr-o legenda veche, menita a nu-i lasa pe copii sa adoarma! Si-a castigat pe drept numele de moloh zbarlit. Cu toate acestea, in ciuda aparentelor, este bland si inofensiv. Poti sa-l pui chiar in palma. Corpul sau lat si turtit este in totalitate acoperit de tepi. De o parte si de alta a capului se gasesc doi tepi mult mai puternici decat ceilalti si ridicati asemenea unor coarne. Pradatorii sai trebuie sa aiba cerul gurii foarte tare ca sa manance atatia tepi! Este foarte bine adaptat vietii in desert: dimineata, roua condenseaz a pe tepii sai si i se scurge in gura. El poate trai astfel saptamani intregi fara sa gaseasca o sursa de apa. Pentru a se proteja de caldura, el se mai poate ingropa in nisip. Se hraneste mai ales cu furnici si, ca si cameleonul, isi poate schimba culoarea pielii in functie de dispozitia in care se afla.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Molustele - enciclopedia universala

Molustele:  sunt animale ce au corpul moale. Cele 3 clase principale de moluste sunt: bivalvele, gasteropodele si cefalopodele. Bivalvele sunt animale de apa dulce si sarata, a caror cochilie este alcatuita din doua parti numite valve (midia, stridia, scoica-pieptene); ele nu au capul separat de restul corpului. Gasteropodele sunt terestre sau acvatice (de apa dulce si de apa sarata); ele au o cochilie dintr-o singura bucata, in general rulata in spirala (ca melcul) sau nu au cochilie (ca limaxul), iar capul le este bine separat de restul corpului. Corpul lor are un picior ventral care permite animalului sa se deplaseze tarandu-se. A treia clasa, cea a Cefalopodelor, cuprinde animale marine a caror cochilie se gaseste cel mai adesea in interiorul unei cute a pielii si al caror cap voluminos este prelungit cu tentacule (caracatita, sepia, calmarul, nautilul).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Moment de inertie polar - enciclopedia universala

Moment de inertie polar:  Rezistenta unui obiect la accelerare rotationala. Atunci cand masa obiectului este distribuita departe de axa de rotatie a acestuia, se spune despre obiect ca are un moment de inertie polar superior. Atunci cand distributia masei este aproape de axa de rotatie, obiectul are un moment de inertie polar inferior. O masina cu un motor de putere medie are marea parte a masei distribuita intre distanta dintre axe, ceea ce contribuie la un moment de inertie polar inferior, ducand la o virare mai buna a masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 115 116 117

118

119 120 121 »
«

»