´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 12

Mama purtatoare - enciclopedia universala

Mama purtatoare:  Femeie care poarta un copil pe care nu l-a conceput in mod natural, cu scopul de a-l da altcuiva dupa nastere. Mama purtatoare poate primi un embrion care a fost fecundat artificial (ovul sau spermatozoid al cuplului solicitator) sau care accepta o insamantare artificiala cu spermatozoizii tatalui beneficiar al contractului. Aceasta maternitate de substitutie este interzisa in unele tari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mamelon - enciclopedia universala

Mamelon:  Proeminenta centrala a sanului. Mamelonul este inconjurat de areola, suprafata inelara mai mult sau mai putin pigmentata si de intindere variabila, in varful lui se deschid porii in care se deschid canalele galactofore (excretoare de lapte). Mamelonul este inconjurat de fibre musculare, netede, circulare si radiale, care ii asigura mobilitatea. Bogat vascularizat si inervat, el este erectil si foarte sensibil (atingere, durere). La mama care alapteaza, o invaginare a mamelonului impiedica sugarul sa suga si necesita utilizarea unei pompe trage-lapte. Macerarea mamelonului poate provoca crevase (fisuri) durerose. Ingrijirile igienice si utilizarea temporara a unui aparat care usureaza suptul asigura, de obicei, vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mamelon supranumerar - enciclopedia universala

Mamelon supranumerar:  Mica malformatie rotunda sau ovala prezentand in centrul sau un element proeminent care aminteste aspectul unui mamelon de san. Mameloanele supranumerare, in numar de unul sau doua, sunt amplasate pe o linie aproape verticala care porneste din mamelonul normal si merge pana in regiunea inghinala. Benigne, mameloanele supranumerare nu necesita nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mameluc - enciclopedia universala

Mameluc:  Membru al unui corp de oaste special, creat in Egipt, in 1230, de sultanul Malik as-Salik.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»